Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
09.08.2021 12:30

Fond Trenčianskeho múzea doplnili štyri vzácne zreštaurované tlače


Pohľad do jednej zo zreštaurovaných historických kníh 9. augusta 2021 v Trenčíne. Snímka zdroj: (tasr).


Fond knižnice Trenčianskeho múzea v Trenčíne doplnili štyri zreštaurované tlače zo 16., 17. a 18. storočia. Dve z nich vyhlásilo ešte v roku 2002 Ministerstvo kultúry SR za historické knižné dokumenty. Odborným zásahom prešlo i mortuárium Ladislava Révaya zo 17. storočia.


Na projekty reštaurovania vzácnych predmetov zo svojich fondov získalo Trenčianske múzeum v Trenčíne financie z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia ešte vlani, spomenula Veronika Ďurejová, historička umenia z Trenčianskeho múzea v Trenčíne. Práce na reštaurovaní mortuária a kníh zabezpečili odborníci v tomto roku.

„Mortuáriá alebo pohrebné štíty sa vyvinuli zo staršej tradície, keď sa v kostoloch nad hroby šľachticov vešali rôzne trofeje a pripomienky na ich život. Potom tieto nahradili drevené mortuáriá, ktoré sa vyrábali v dielňach po celom Uhorsku, najmä v 17. storočí,” priblížila Ďurejová. Mortuáriá mali podľa nej typizované tvary, ale každé bolo výzdobou jedinečné. „Výzdoba sa viazala na život a skutky daného človeka. Mortuárium Ladislava Révaya je vyzdobené najmä vecami týkajúcimi sa vojenstva. Bol totiž významným vojenským veliteľom, dokonca vyslancom v Konštantínopole. Vyznamenal sa aj v rôznych bitkách proti Turkom a pri potláčaní protihabsburských povstaní,” doplnila.

„Pamiatka sa dnes nachádza v Beckove, kde aj pôvodne bolo umiestnené, a to v jednej z pobočiek múzea v kúrii Ambrovec. Pôvodne bolo v Kostole sv. Štefana Kráľa, kde je aj Révay pochovaný,” ozrejmila Ďurejová.

Zásahom odborníkov prešli i štyri tlače z fondu knižnice múzea. Na obnove strávili približne sedem mesiacov. „Prvou knihou je katolícka postila, je to dielo nemeckého teológa vytlačené v Bazileji v roku 1585, v jednej z najstarších kníhtlačiarskych dielní raného novoveku. Knihu venovali rímsko-nemeckému cisárovi, českému uhorskému kráľovi Rudolfovi II. Habsburskému,” načrtla Alica Krištofová, odborný knihovník Trenčianskeho múzea.

Druhou knihou je podľa nej geografické a jazykové dielo holandského lekára Olferta Dappera, vytlačené v Amsterdame v roku 1688, obsahuje početné ilustrácie vo forme drevorezov a drevorytov. „Treťou tlačou je Babylonský Talmud z konca 18. storočia, ktorý bol vytlačený u Jozefa Hrašanského. Ten sa tituloval ako cisársko-kráľovský dvorný kníhtlačiar. Štvrtou knihou je rímsky misál, ktorý sa považuje za najdôležitejšiu a najpoužívanejšiu knihu rímsko-katolíckej cirkvi. Náš bol vydaný v Benátkach v roku 1749,” dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
10.05.2021
Múzeum knižnej kultúry vystavuje historické tlače zo 17. storočia
Spolu 25 historických tlačí doplnených kópiami ilustrácií z kníh predstavuje Múzeum knižnej kultúry v Trnave na novej výstave s názvom Sedemnáste storočie slovom a obrazom: Staré tlače z historickej knižnice ZsM.
viac
27.11.2021
Obec Biskupice opravuje starý vidiecky dom, chce v ňom zriadiť malé múzeum
V obci Biskupice v okrese Lučenec vznikne nové obecné múzeum. Nachádzať sa bude v starom vidieckom dome, ktorý samospráva uplynulé roky svojpomocne opravuje.
viac
07.11.2022
MK SR spúšťa výzvu na obnovu pamiatok, reštaurovaniu dalo samostatný podprogram
Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa v pondelok výzvu dotačného programu Obnovme si svoj dom zameranú na obnovu pamiatok. Na rok 2023 vyčlenilo na dotácie celkovo 14,7 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %