Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
02.10.2023 07:55

Dokončili sme ďalší úsek Vážskej cyklotrasy Považský Chlmec – Žilina


V piatok (27.septembra 2023) sme slávnostne prevzali stavbu dokončeného cyklo úseku Považský Chlmec – Žilina, ktorý je súčasťou Vážskej cyklotrasy.


Snímka z otvorenia cyklotrasy


Dĺžka cyklotrasy je síce len cca 1,3 km, avšak významnou investíciou je nový cyklomost ponad Váh v dĺžke 180 m, ktorý je v rámci SR jedným z cyklomostov s najväčším rozpätím a samotná stavba mosta je oku lahodiacim dielom. Stavebné práce sa začali v októbri 2022, zhotoviteľom je spoločnosť STRABAG, s.r.o. Celková cena stavby je takmer 4,5 mil. eur. Vážska cyklotrasa, úsek Považský Chlmec – Žilina je financovaná z operačného programu IROP (Integrovaný regionálny operačný program).

 Zrealizovaním tejto stavby sa docieli zvýšenie bezpečnosti a plynulosti všetkých účastníkov cestnej premávky na ceste II/507 v časti katastrálneho územia Považský Chlmec. „Časť obyvateľov mesta Žilina, ktorí sa budú chcieť dostať na bicykli smerom na Bytču sa tak budú môcť vyhnúť tzv. „2 esičkam“ na ceste II/507 v Považskom Chlmci. Úsek riešenej cyklotrasy sa začína v križovatke cesty II/507 a miestnej cesty vedúcej k bývalému smetisku v Považskom Chlmci a končí pod cestným mostom na ceste I/11 v k. ú. Žilina, kde sa napája na existujúci úsek Vážskej cyklotrasy na ľavom brehu rieky Váh,“ informoval Peter Mráz, vedúci oddelenia cyklodopravy a dopravných stavieb odbor dopravy ŽSK.

Žilinský samosprávny kraj pokračuje v projektovej príprave Vážskej cyklotrasy aj v úsekoch Považský Chlmec – Divinka a Kotešová – Bytča – hranica krajov ŽSK/TSK tak, aby sa v celom úseku od Žiliny po hranicu ŽSK/TSK s pokračovaním do Považskej Bystrice mohli cyklisti dostať mimo zóny automobilovej dopravy, resp. mimo frekventovaných ciest. 

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Tento úsek Vážskej cyklotrasy, ktorého súčasťou je cyklomost ponad Váh patrí historicky aj finančne k najnáročnejším stavbám v histórii nášho kraja. Našim cieľom je posilniť mobilitu pre všetkých občanov, vrátane návštevníkov kraja. Aj v tomto prípade išlo o veľmi zložitý a dlhodobý proces, ktorého výsledok však stojí za to a ocenia ho fanúšikovia cyklodopravy. Naša vízia sa nemení, postupne pripravujeme a budujeme ďalšie úseky, a našou snahou je prepojiť ich do komplexnej kostrovej cyklistickej siete. V minulom roku sme vybudovali cyklotrasy v dĺžke viac ako 9 km. Aktívne pracujeme na projektovej príprave celej Vážskej cyklotrasy, ktorá povedie naprieč územím nášho kraja s dĺžkou cca 160 km a to mimo zóny automobilovej dopravy a frekventovaných ciest. Projekčne pripravujeme prepojenie na hranici s Trenčianskym samosprávnym krajom, spomeniem aj úseky Nezbudská Lúčka - Lipovec – Krpeľany, Ružomberok – Turík, či Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok a mnoho ďalších.“

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2020
Významný posun v príprave cyklotrasy popod Strečno
Nastal významný zlom v príprave cyklotrasy, ktorá prepojí Žilinu s Vrútkami. Po takmer piatich rokoch sa ukončilo posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Rozhodnutie EIA nadobudlo právoplatnosť. Žilinská župa sa tak môže posunúť v prípravách cyklotrasy ďalej.
viac
10.02.2020
V Žiline-Považskom Chlmci vybudujú splaškovú kanalizáciu za 3,7 milióna eur
Mesto Žilina sa dohodlo so Severoslovenskými vodárňami a kanalizáciami, a. s. (SEVAK) na financovaní splaškovej kanalizácie v mestskej časti Považský Chlmec. Celkové predpokladané náklady sú 3,7 milióna eur, mesto sa na nich bude podieľať sumou približne 1,3 milióna eur.
viac
24.08.2020
Žilina a SEVAK vybudujú v Považskom Chlmci splaškovú kanalizáciu
Takmer 2,5 mil. eur bude stáť vybudovanie splaškovej kanalizácie v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %