Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.06.2018 01:00

Deň otvorených dverí na Katarínke bude v duchu osláv významného výročia


Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, ilustračná snímka


Na sviatok sv. Cyrila a Metoda 5. júla je pripravený na zrúcanine kláštora Katarínka pri Dechticiach v okrese Trnava deň otvorených dverí. Jeho program sa v tomto roku ponesie v znamení osláv 400. výročia od založenia Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej.


Celodenné podujatie, ktoré pripravujú dobrovoľníci, začne o 11. hodine slávnostnou omšou.       

Po bohoslužbe si návštevníci budú môcť pozrieť divadelné vystúpenie v podaní občianskeho združenia Zámok Hlohovec, súčasťou ktorého bude aj tanečná skupina Saltarello. Po skončení kultúrnej časti programu budú pre rodiny s deťmi pripravené tvorivé cechy a dielne.       

"Tento rok je pre nás výnimočný, a preto sme pre návštevníkov pripravili aj ozvláštnenie DOD v podobe interaktívneho výletu do 17. storočia. Súčasťou bude historický výklad o kostole a kláštore. Vo vyhradenom čase a v prípade priaznivého počasia bude možnosť vychutnať si výhľad z veže na blízke okolie," informoval za organizátorov akcie Ľubomír Blišák. Záujemcom odporúčajú informovať sa vopred o podmienkach pre výstup na webovej stránke katarinka.sk.     

Návštevníci sa na Katarínku dostanú pešo po vyznačených turistických trasách z okolitých obcí Naháč, Dechtice alebo Dobrá Voda. Zároveň je možné využiť aj odstavné parkovisko pod Katarínkou, na ktoré sa dá dostať odbočkou medzi obcami Naháč a Dechtice. Medzi parkoviskom a Katarínkou bude v prípade potreby k dispozícii kyvadlová doprava.       

Zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok vstupuje projekt do 24. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci budú opäť aktívne venovať záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Od založenia projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo takmer 1700 dobrovoľníkov.       

V nasledujúcej sezóne budú pokračovať archeologické práce i konzervácia ruín v objekte kláštora. Zároveň budú prebiehať oslavy výročia založenia kláštora. Zakladacia zmluva bola vydaná grófom Kryštofom Erdödym v Chtelnici 21. decembra roku 1618.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2018
Mestský úrad v Trebišove sa otvoril pre deviatakov
Počas Dňa otvorených dverí si žiaci vyskúšali prácu poslanca mestského zastupiteľstva.
viac
28.09.2019
Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja
Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho krajas prívlastkom legendárny, sa uskutoční v utorok 1. októbra 2019, kedy sa už po šiestykrát otvoria brány župného úradu v Trenčíne širokej verejnosti.
viac
17.08.2021
Ľudia môžu navštíviť útulok v rámci dňa otvorených dverí
Pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat bez domova pripravilo mesto Poprad v mestskom útulku deň otvorených dverí. Uskutoční sa v sobotu (21. 8.) v čase od 13.00 do 17.00 h.
viac
04.07.2022
Po novej cyrilometodskej cyklotrase do Trnavy prešli prví cykloturisti
Pelotón cykloturistov spolu s nitrianskym biskupom Viliamom Judákom vyštartoval v nedeľu predpoludním z Nitry do Trnavy po novej cyrilometodskej cyklotrase pri príležitosti jej otvorenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %