Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.09.2019 04:20

Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja


Ilustračný výrez programu


Šiesty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho krajas prívlastkom legendárny, sa uskutoční v utorok 1. októbra 2019, kedy sa už po šiestykrát otvoria brány župného úradu v Trenčíne širokej verejnosti.


Počas Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja 2019 sa už tradične všetky vekové kategórie budú môcť oboznámiť s kompetenciami krajskej samosprávy a činnosťou inštitúcií v jej zriaďovateľskej pôsobnosti, a to prostredníctvom diskusných blokov, prezentácií, súťaží a výstav. Aktuálny šiesty ročník DOD TSK sa ponesie „v legendárnom duchu“, a to doslova. Legendy Vás budú sprevádzať celým programom v podobe folklóru, rodákov z Trenčianskeho kraja, legendárnych hokejistov, projektov i škôl, ktoré v tomto roku oslávia úctyhodnú storočnicu. Samozrejme ani tentokrát nebudú chýbať zaujímaví hostia.

Trenčiansky kraj je bohatý na tradície i folklór, ktoré sa už po generácie odovzdávajú z pokolenia na pokolenie. To najlepšie, čo reprezentuje tradície v kraji, nájdete pod jednou strechou práve počas DOD na Trenčianskej župe. Deň plný zážitkov odštartuje svojím vystúpením Folklórna skupina Podžiaran, ktorá bude reprezentovať obec Papradno ako aktuálnu Dedinu roka 2019. V úvode uvedieme do života novú publikáciu TSK, ktorá nesie názov Kultúrne dedičstvo Trenčianskeho kraja. Tá vznikla ako poďakovanie hudobným zoskupeniam pôsobiacim v kraji za uchovávanie a šírenie dedičstva našich predkov v podobe piesní, tancov, krojov, zvykov a tradícií. Vôňa a chuť všetkého tradičného sa bude niesť celým DOD. Po prvýkrát sa v priestoroch Úradu TSK predstaví Centrum tradičnej kultúry v Myjave, ktoré návštevníkom ukáže najväčší poklad – myjavskú paličkovanú čipku či Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici s prezentáciou nehmotného kultúrneho dedičstva.

V legendárnom duchu budú ladené aj hlavné diskusné bloky. Unikátny projekt Hokejovej akadémie je od septembra realitou. Ako sa mení stredoškolský kampus v Trenčíne a ako vyzerá tréningový aj vyučovací proces prvých študentov v praxi porozprávajú tí najpovolanejší. V diskusnom bloku nebude chýbať ani legendárny hokejista Róbert Švehla.

Jedinečný stredoškolský kampus na DOD TSK 2019 odprezentuje aj škola, ktorá je vzorom nielen pre zvyšok Slovenska, ale aj Európsku komisiu – Stredná priemyselná škola stavebná E. Belluša v Trenčíne. Tá sa pýši titulom „škola v energetickej triede A0“ a množstvom moderných energetických výdobytkov.

V Trenčianskom kraji sa tiež narodili aj významné osobnosti spoločenského života, ktoré zohrali dôležitú úlohu v dejinách slovenského národa. K legendárnym rodákom bezpochyby patrí Milan Rastislav Štefánik, Ľudovít Štúr, Alexander Dubček, Jozef Miloslav Hurban a mnoho ďalších. V programe, ktorý si pripravila krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región si zábavnou formou budete môcť otestovať svoje vedomosti o našich rodákoch.

Legendárnym sa dá nazvať aj vzdelanie a vzdelávacie inštitúcie v kraji, ktoré ho poskytujú. Nie náhodou tento rok viaceré župné školy oslávia 100 rokov svojej existencie. Výnimočným jubileom sa môže pochváliť pätica „storočných škôl“. Na spoločnej oslave nebude chýbať narodeninová torta i množstvo gratulantov.

Zaujímavý program je pripravený aj pre tých skôr narodených. Medzi každoročnými účastníkmi DOD TSK nikdy nechýba Krajská organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Trenčín. Tento rok v rámci programu ocení 27 najaktívnejších seniorov. Prekvapenie máme aj pre našich najmenších. Okrem množstva súťaží a aktivít, ktoré si budú môcť v rámci DOD vyskúšať, im svoje umenie predvedie mím Vlado Kulíšek. Jeden šťastlivec sa dokonca domov odvezie na úplne novej elektrickej kolobežke. Hlavným hosťom nášho výnimočného dňa je obľúbená pesničkárka z Považskej Bystrice Mirka Miškechová, na ktorej koncert sa môžete tešiť v popoludňajších hodinách. To a ešte oveľa viac nájdete na tohtoročnom DOD TSK 2019.

Srdečne Vás pozývame do priestorov župného úradu v utorok 1. októbra 2019 a veríme, že aj tentokrát sa nám podarí vyčarovať úsmev na Vašich tvárach. Tak ako po minulé roky, môžete v tento deň využiť aj voľný vstup na Trenčiansky hrad i do Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, a to na základe vstupného náramku.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2018
Piaty ročník Dňa otvorených dverí Trenčianskeho samosprávneho kraja
Stalo sa už peknou tradíciou, že v prvom októbrovom týždni Trenčianska župa na jeden deň umožní verejnosti nahliadnuť nielen do svojich priestorov, ale aj kompetencií samosprávy, v rámci ktorých vykonáva a zabezpečuje svoju činnosť, a to atraktívnou a zaujímavou formou.
viac
17.08.2021
Ľudia môžu navštíviť útulok v rámci dňa otvorených dverí
Pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat bez domova pripravilo mesto Poprad v mestskom útulku deň otvorených dverí. Uskutoční sa v sobotu (21. 8.) v čase od 13.00 do 17.00 h.
viac
19.10.2022
Samospráva otvorila dvere verejnosti, zoznámi sa s prácou úradu
Samospráva Handlovej v stredu otvorila dvere verejnosti. Podujatím chce priblížiť najmä mladšej generácii prácu úradu i organizácií v meste. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
11.07.2023
Prezidentský palác sa v piatok po roku znova otvorí pre verejnosť
V piatok (14. 7.) privíta záujemcov na dni otvorených dverí. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %