Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
29.10.2022 03:10

Cyklotrasa Kotešová – Hričovská priehrada je dokončená


Ilustračná snímka


Stavba Vážskej cyklotrasy Kotešová – Považský Chlmec napreduje. Jeden z úsekov Kotešová – Hričovská priehrada v dĺžke približne 7 km bol v utorok (25. 10. 2022) stavebne ukončený.


S výstavbou cyklotrasy Kotešová – Hričovská priehrada sa začalo ešte vo februári tohto roka. „Na spomínanom úseku je vybudovaná nová cyklotrasa, ktorá je vedená mimo zóny automobilovej dopravy,“ informuje Peter Mráz, vedúci oddelenia cyklodopravy a dopravných stavieb odboru dopravy ŽSK. V ďalšom úseku Hričovská priehrada – Považský Chlmec v dĺžke cca 3 km je cyklotrasa vedená po existujúcich komunikáciách a dočasne riešená dopravným značením. „Úsek medzi priehradným múrom na Hričovskej priehrade a Považským Chlmcom, ktorý je aktuálne riešený len dopravným značením, primárne po existujúcej ceste II/507 je len dočasnou záležitosťou. Spomínaný úsek je v štádiu projektovej prípravy a je navrhnutý kompletne mimo cesty II/507,“ upresňuje Ing. Mráz.

V Považskom Chlmci sa cyklotrasa napája na ďalšiu etapu Vážskej cyklotrasy. Úsek Považský Chlmec – Žilina, ktorého súčasťou je aj stavba cyklomostu (v dĺžke 180 m) ponad Váh sa začne realizovať už koncom októbra, resp. začiatkom novembra 2022. V smere od Kotešovej na Bytču sa cyklotrasa napája na ďalšie pripravované úseky Vážskej cyklotrasy Kotešová – Bytča – hranica ŽSK/TSK, ktoré by mohli ísť do realizácie v roku 2024.

Ako zdôraznila Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Hoci je vybudovanie cyklodopravných úsekov veľmi zložitý a dlhodobý proces, nevzdávame sa a postupne pripravujeme a budujeme úseky, pričom víziou je prepojiť ich do komplexnej kostrovej cyklistickej siete. Medzi ďalšie úseky Vážskej cyklotrasy, ktoré ŽSK projekčne pripravuje patria napr. úseky Lipovec – Krpeľany, Ružomberok – Turík, Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádoka mnoho ďalších. Cieľom ŽSK je vybudovať v programovom období 2021 – 2027 čo najväčšiu dĺžku Vážskej cyklotrasy a aktívne pomáhať v procese prípravy regionálnych cyklotrás ako napríklad Kysuckej cyklotrasy, ktorej investorom je Združenie obcí – Cyklotrasa Ochodnica – Žilina Budatín.

Stavba Vážskej cyklotrasy Kotešová – Považský Chlmec je financovaná z operačného programu IROP, v sume 1 047 442,22 € s DPH.

 

Autor: (ts-ŽSK, Mgr. Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2016
Klenovská priehrada získala v hlasovaní 12 Naj 11. miesto
Najväčšou zásobárňou pitnej vody v regióne Malohont, ktorý sa rozprestiera na území okresov Rimavská Sobota, Revúca a Poltár, je vodná nádrž Klenovská priehrada nad obcou Klenovec.
viac
22.09.2017
Do kúpeľov už aj na bicykli
K podpísanej zmluve o výstavbe prvej časti Vážskej cyklotrasy vedúcej od hranice s Trnavským samosprávnym krajom do Nového Mesta nad Váhom pribudol podpis druhej zmluvy. Na základe nej kraj v dohľadnej dobe postaví aj druhý úsek Vážskej cyklomagistrály, a to na úseku Púchov – Nosická priehrada.
viac
29.10.2018
Nová unikátna cyklotrasa vedie do kúpeľov, miesto na nej majú chodci aj cyklisti
Štyri kilometre novej cyklotrasy sa tiahnu rovinatým terénom i zákrutami, lemujú tok rieky Váh a vedú až na priehradný múr Nosickej priehrady. Štedrú šírku cyklotrasy v rozmedzí až do 4,5 m umožnilo rozšírenie koruny ochrannej hrádze a využitie podporných gabiónových múrov.
viac
27.10.2022
Cyklotrasu z Hričovskej priehrady do Kotešovej dokončili
Budovanie cyklotrasy z priehradného múru Hričovskej priehrady do obce Kotešová v okrese Žilina v utorok ukončili. Stavba sedemkilometrového úseku Vážskej cyklotrasy je financovaná z operačného programu IROP v sume 1,047 milióna eur s DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %