Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.03.2022 01:55

Choňkovce: Obyvateľom sú podozriví nemecky hovoriaci ľudia odvážajúci Ukrajinky


Zdroj: MV SR


Z Choňkoviec v okrese Sobrance vozidlá s nemecky hovoriacou posádkou opakovane odviezli ukrajinské ženy a deti. Utečenci, ktorých v obci prichýlili v priestoroch základnej školy, do áut s neznámymi ľuďmi nasadajú aj napriek varovaniam miestnych, povedal pre TASR starosta obce Radoslav Hvožďak.


Polícia situáciu s možným obchodovaním s ľuďmi monitoruje.       

"Včera a predvčerom (2. a 3. 3.) sem začali chodiť Nemci a oni ich berú. Neviem, či je to správny krok. Nepáči sa nám to, obávame sa, že ide o obchodovanie s ľuďmi," uviedol s tým, že posádka auta presviedča utečenky, aby išli s nimi s prísľubom zabezpečenia ubytovania i práce. Často zúfalé ženy do vozidla nasadli aj napriek tomu, že ich starosta pred možnou hrozbou varoval. "Prišiel sem aj jeden pán, Ukrajinec, a on im tiež povedal, že by to na ich mieste nerobil. Aj napriek tomu si tie ženy do auta sadli a odišli," doplnil.

Hvožďak si je vedomý, že priestory základnej školy, kde za posledný týždeň umiestnili denne niekoľko desiatok vojnových utečencov, neposkytujú matkám s malými deťmi dostatočný komfort, rozhodnutiu Ukrajiniek napriek tomu nerozumie. V obci je hneď niekoľko domov, ktoré miestni ako dlhodobejšie zázemie ženám s deťmi ponúkajú.       

"V súvislosti s podozrením, že by k takýmto prípadom mohlo dochádzať, sme už operatívne prijali opatrenia, no vzhľadom na ich charakter ich z taktických dôvodov nebudeme bližšie špecifikovať," reagovala za políciu pre TASR hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová s tým, že zatiaľ sa takéto podozrenia nepotvrdili.       

Ako ozrejmila, v súvislosti s vlnou vojnových utečencov prijala polícia preventívne opatrenia. "Už priamo pri vstupe na Slovensko ich policajti na tieto možné nástrahy upozorňujú, varujú ich, aby nesadali vo vozidiel k cudzím ľuďom, ale spoľahli sa na pomoc štátnych orgánov," uviedla s tým, že zároveň im na hraniciach rozdávajú letáky s upozorneniami v ukrajinčine.       

Bárdyová zároveň pripomenula, že v prípade podobných pochybností je možné kontaktovať zamestnancov bezplatnej Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na čísle 0800 800 818. "Samozrejme, v prípade, ak má ktokoľvek podozrenie, že môže alebo dochádza k páchaniu trestného činu alebo priestupku, nech to čo najskôr oznámi na najbližšom útvare Policajného zboru alebo na známom bezplatnom telefónnom čísle 158," dodala.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2022
Prihraničné obce sú pripravené pomôcť prípadným migrantom z Ukrajiny
Obce v blízkosti ukrajinsko-slovenských hraníc sú na pomoc prípadným migrantom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine pripravené. Vedia poskytnúť ubytovacie priestory i materiálnu pomoc.
viac
01.03.2022
MV vyzýva ľudí, aby nepodliehali panike, evidujú nárast žiadostí o cestovné pasy
Polícia eviduje v posledných dňoch zvýšený počet žiadostí o vydanie cestovných pasov. Ide predovšetkým o cestovné pasy pre deti, a to najmä v urýchlenej lehote do dvoch a do desiatich pracovných dní. Spája to s dianím na Ukrajine.
viac
02.03.2022
ZMOS: I. Matovič s nami nediskutoval o príspevkoch za ubytovanie utečencov
Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
05.03.2022
Kraj má ihneď k dispozícii takmer tisíc ubytovacích kapacít pre utečencov
Aktuálne vie Prešovský samosprávny kraj ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do tisíc ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500. Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo MV SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %