Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
27.09.2023 07:50

Chodníková novela sa dotkne piatich lokalít, mesto tu osadí značky


Ilustračná snímka


Piatich lokalít v Banskej Bystrici sa dotkne takzvaná chodníková novela, ktorá vstúpi do platnosti začiatkom októbra. Samospráva v nich umiestni dopravné značenie, vďaka ktorému tu bude parkovanie na chodníku možné aj naďalej.


V rámci mesta tiež dôjde k zjednosmerneniu niektorých ulíc. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. "Naše sídliská neboli stavané na taký počet automobilov, s akým sa stretávame v súčasnosti. Tento fakt sa mal pri tvorbe legislatívy vziať do úvahy, no opäť sa potvrdilo, že štát neberie mestá ako rovnocenných partnerov. Na chodníky, ktoré spĺňajú podmienky novej legislatívy, umiestnime dopravné značky, čím umožníme vodičom na nich legálne parkovať. Rovnako, ako iné samosprávy, aj my si uvedomujeme, že to nebude postačovať," skonštatoval primátor Ján Nosko. Ako dodal, navýšenie parkovacích miest je možné dosiahnuť len prostredníctvom realizácie investičných zámerov, čo je však pri súčasnej finančnej situácii náročné.         

V súvislosti s chodníkovou novelou odborné útvary samosprávy zmapovali všetky chodníky na území mesta a vytypovali lokality, v ktorých sú parametre zákona splnené. Dopravné značenie bude umiestnené vo vybraných častiach ulice M. M. Hodžu, Kollárovej, Beskydskej, Jegorovovej a Tulskej, parkovať na chodníku tak budú môcť vodiči v týchto lokalitách i od októbra.

Samospráva v snahe eliminovať dopad novely a navýšiť kapacity na parkovanie pristúpi v krátkom čase aj k zjednosmerneniu niektorých ulíc. Týkať sa to bude ulice Na Uhlisku, Timravy, Jesenského, Boženy Nemcovej a Lesná. Dopravno-organizačné opatrenia si však podľa radnice vyžadujú citlivé zhodnotenie, a to najmä z hľadiska obslužnosti príslušného územia, preskupenia dopravného zaťaženia križovatiek či liniek verejnej hromadnej dopravy.         

Mesto v súvislosti s chodníkovou novelou pripomína, že chodníky, ktoré v súčasnosti vodiči využívajú na parkovanie, nie je možné považovať za oficiálne parkovacie miesta. Ide najmä o miesta, kde bolo podľa iných legislatívnych ustanovení zakázané parkovanie i doteraz.         

"Týka sa to napríklad chodníkov, ktoré sú síce dostatočne široké, no nedá sa k nim dostať priamo z cesty, ale iba súvislou jazdou po chodníku, čo je zakázané. Legalizovať parkovanie na takýchto chodníkoch preto nemôžeme, a to aj napriek tomu, že ich vodiči na tento účel doteraz využívali," dodal Milan Ozdinec z Oddelenia dopravných stavieb Mestského úradu v Banskej Bystrici.         

Novela zákona o cestnej premávke, ktorá neumožňuje autám stáť na chodníku ani v prípade, ak na ňom zostane priestor 1,5 metra pre chodcov, vstúpila do platnosti vlani v marci. Prechodné obdobie, počas ktorého mali mestá a obce čas sa na túto zmenu pripraviť, sa končí 30. septembra. Mesto Banská Bystrica avizuje, že po vstúpení novely do platnosti budú príslušníci mestskej polície riešiť prípadné porušovanie predpisov prioritne upozornením alebo dohovorom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2018
Jedinečná nočná prehliadka históriou mesta Banská Bystrica
Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi pre vás pripravili originálne podujatie, ktoré sa uskutoční v stredu 4. 7. 2018 vo večerných hodinách v historickom centre mesta. Budete sa báť, budete sa smiať, niečo nové sa dozviete a najmä sa výborne zabavíte.
viac
23.11.2018
Na Luciu budú súbory Urpín a Radosť vymetať kúty mesta od zlých síl
Námestie SNP bude počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc zdobiť tentoraz vianočný strom zo sídliska Fončorda, z Moskovskej ulice. Mesto ho plánuje inštalovať v utorok ráno (27. 11.), rozsvieti ho však, ako je už tradíciou, až na Mikuláša.
viac
20.05.2021
Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie
Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.
viac
20.03.2023
Celomestská akcia Za krajšie mesto bude rozdelená do štyroch etáp
Celomestské upratovanie v Banskej Bystrici, organizované v rámci tradičnej akcie Za krajšie mesto, bude rozdelené do štyroch etáp.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %