Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
30.03.2023 09:30

Centrum pomoci človeku funguje už desať rokov


Snímka zdroj: (TACH).


Centrum pomoci človeku (CPČ) v Piešťanoch si pripomína desať rokov svojej existencie. V krízovej životnej situácii sa naň obracia zhruba 400 ľudí ročne.


Jeho klientmi sú ženy zažívajúce násilie, ľudia bez domova, deti a v poslednom čase podáva pomocnú ruku aj odídencom z Ukrajiny. Informovala o tom hovorkyňa Trnavskej arcidiecéznej charity (TACH) Darina Kukuľová Kvetanová.

CPČ otvorili v roku 2013 ako charitné a poradenské centrum. TACH ho prevádzkovala v dvoch miestnostiach na Kukučínovej ulici a zamestnávala jednu pracovníčku na polovičný úväzok. Do centra prichádzali ženy s malými deťmi, ktoré počas výdaja potravinovej pomoci hovorili o svojich hlbších dlhotrvajúcich problémoch. "Od prvých dní sa tak profilovalo budúce zameranie centra, nízkoprahová sociálna služba pre deti a rodinu. V roku 2017 sme vnímali potrebu rozšíriť sociálne služby aj pre ľudí bez domova a tých, ktorých bezdomovectvo ohrozuje. Aby sme sa im mohli venovať intenzívnejšie, zaregistrovali sme službu špecializovaného sociálneho poradenstva," uviedla zástupkyňa riaditeľa TACH Katarína Pažítková.

V súčasnosti ho môžu ľudia nájsť na sídlisku Andreja Hlinku, ktorú charite prenajíma mesto Piešťany. "Charita týraným ženám poskytuje v náročnej situácii podporu, pomáha im pri hľadaní bývania a práce, ako aj s umiestnením detí do školy. Poradcovia pre špecializované sociálne poradenstvo motivujú ľudí bez domova k rozhodnutiu ukončiť bezdomovectvo a asistujú im pri dôležitých krokoch. Centrum je zároveň bezpečným prostredím pre žiakov, ktorí sem popoludní prichádzajú za početnými aktivitami a efektívne tak využívajú čas, kým sa ich rodičia vrátia z práce. Venujú sa aj seniorom, pre nich sú určené tvorivé dielne, a pomáhajú ukrajinským rodinám," doplnila hovorkyňa. CPČ funguje vďaka podpore Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Trnavského samosprávneho kraja a mesta Piešťany.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2019
Mesto postupne rekonštruuje historickú budovu mestského úradu
Budovu Mestského úradu vo Fiľakove čaká ďalšia rekonštrukcia. Bude súčasťou postupnej systematickej obnovy budovy, ktorá prebieha od roku 2016. O niekoľko týždňov sa vďaka dotácii obnovia ďalšie sociálne zariadenia.
viac
02.05.2020
V centre Piešťan začínajú fungovať nové parkovacie automaty
V Piešťanoch sa od 1. mája zmenili podmienky parkovania v centre a rozšírila sa zóna plateného státia. Radnica v uplynulých dňoch inštalovala podľa Martina Ričányho z úseku komunikácie na viacerých miestach nové parkovacie automaty.
viac
06.06.2020
Piešťany si 75 rokov od získania štatútu mesta pripomenú aj udelením ocenení
Už len tri dni majú Piešťanci na to, aby na tamojší mestský úrad zaslali svoje návrhy na tohtoročné udelenie ocenení významným osobnostiam, ktoré sa ponesie v duchu 75. výročia získania štatútu mesta.
viac
05.03.2022
M. Vallo: V Bratislave pripravujeme pre utečencov veľkokapacitné centrum pomoci
Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %