Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
13.09.2023 05:05

Bratislavská Devínska Kobyla bude od januára prírodnou rezerváciou


Snímka TASR


Bratislavská Devínska Kobyla bude od januára prírodnou rezerváciou. Bude mať 651 hektárov. Stupeň ochrany sa tam zvýši na najvyšší, piaty. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu schválila vláda.


Chránené územie sa bude nachádzať v Bratislave v katastrálnych územiach Devína, Devínskej Novej Vsi a Dúbravke. Devínska Kobyla by podľa materiálu mala mať dve zóny. V zóne A by mal platiť piaty stupeň ochrany s výmerou 489 hektárov a v zóne B má byť štvrtý stupeň ochrany s rozlohou 162 hektárov.         

"Dôvodom na zvýšenie stupňa ochrany je zabezpečenie priaznivého stavu viacerých lesných biotopov európskeho a národného významu. Hospodárske využívanie lesných pozemkov by bolo ukončené a lesy by boli ponechané na prirodzený vývoj s výnimkou nutnej údržby značených chodníkov," poukázalo ministerstvo životného prostredia.         

Z rozpočtu verejnej správy by mali byť jednorazovo uhradené výdavky vo výške 1601 eur na označenie hranice Devínskej Kobyly a jej zón. "Na miestach, kde je navrhovaný piaty stupeň ochrany, dôjde v dotknutých lesných porastoch k obmedzeniu bežného hospodárenia, ktoré bude kompenzované z rozpočtu verejnej správy formou finančnej náhrady v predpokladanej výške 52.724 eur za rok," priblížil envirorezort. Doplnil, že reálnu finančnú náhradu vypočíta súdny znalec z odboru lesníctva.         

Vyhlásením prírodnej rezervácie sa majú ochrániť dubovo-hrabové lesy, lipovo-javorové sutinové lesy či suchomilné travinno-bylinné a krovinové porasty. Zo živočíchov sú to kováčik fialový, hubár jednorohý a netopiere. Ochrániť sa tiež má Sandberg, príbojová jaskyňa, kremencové skaly, krasová tiesňava a kameňolom.         

Vyhlásenie prírodnej rezervácie podľa neho prispeje k riešeniu výhrad Európskej komisie v rámci konania týkajúceho sa nedostatočného označovania lokalít.         

Devínska Kobyla je chráneným územím od roku 1964. V súčasnosti je na výmere 101,12 hektára vyhlásená národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla, v rámci ktorej platí štvrtý stupeň ochrany.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2019
Samospráva je proti ťažbe v lesoch na území Bratislavy a BSK
Z magistrátu hlavného mesta bola zaslaná výzva k súčinnosti kompetentným štatutárnym orgánom, Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Ministerstvu životného prostredia a Vláde SR.
viac
12.12.2020
Vláda schválila výdavky za záchranné práce pre prírodnú rezerváciu Tiesňavy
Vláda SR na svojom rokovaní schválila úhradu výdavkov za vykonané záchranné práce počas 27 vyhlásených mimoriadnych situácií v celkovej hodnote viac ako 600 tisíc eur. Z tohto balíku vyčlenila viac ako 56 tisíc na pád skaly nad cestou v prírodnej rezervácii Tiesňavy v obci Terchová.
viac
28.06.2021
Do pretekov Behaj Lesmi sa zapojilo sedem stoviek účastníkov
Bez mrakov a v tropickom teple prebehli historicky prvé preteky série Behaj lesmi na Slovensku. Účastníci prebehli bratislavským hradom Devín až do hlbokých lesov Devínskej Kobyly.
viac
21.07.2021
V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná
Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %