Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
18.11.2023 02:10

Bratislava sa zapojí do iniciatívy k Svetovému dňu detí, namodro vysvieti UFO


Ilustračná snímka


Mesto Bratislava sa zapája do iniciatívy k Svetovému dňu detí, ktorý pripadá na 20. novembra. Ako pripomienka záväzku chrániť práva detí budú aj v hlavnom meste v daný deň svietiť niektoré dominanty na modro. Pripojiť k oslave sa dá už v sobotu na podujatí v Starej tržnici.


 Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla. "Pripravených je tu množstvo aktivít pre malých aj veľkých, tvorivé dielne, bábkové divadlo, interaktívne hry či kvízy," približuje Bubla.         

Stánok v rámci podujatia bude mať aj Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB), v ktorom bude možné zistiť viac o projekte Mesto pre deti. Jeho cieľom je vytvoriť bezpečné, inkluzívne a fungujúce prostredie, umožňujúce deťom voľne sa pohybovať a hrať v meste. Podujatie potrvá od 9.00 do 15.00 h.         

Následne v pondelok (20. 11.) nasvieti hlavné mesto namodro bratislavské UFO na Moste SNP. Nasvietené bude od pondelka od 17.00 h do utorka (21. 11.) do 6.00 h. Svietiť namodro budú aj ďalšie dominanty v Bratislave ako Bratislavský hrad, Prezidentský palác či Stará tržnica. Pridajú sa tiež ďalšie objekty po celom Slovensku.         

Svetový deň detí sa každoročne oslavuje 20. novembra, teda v deň, keď bol v roku 1989 Valným zhromaždením Organizácie spojených národov (OSN) prijatý Dohovor o právach dieťaťa. Pre deti je to najvýznamnejší deň v roku a zároveň príležitosť na zvýšenie povedomia o najpálčivejších problémoch, ktorým deti na celom svete čelia.         

Podporu Svetovému dňu detí vyjadrujú po celom svete mnohé mestá, organizácie a inštitúcie aj tým, že svoje budovy, pamiatky a významné objekty rozsvietia namodro. V minulých rokoch medzi ne patrili Opera v Sydney, Eiffelova veža vo Francúzsku, pyramídy v Gíze či Chichén Itzá v Mexiku. Tento rok sa po prvý raz rozsvietia namodro aj významné slovenské pamiatky.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2017
Svetový deň zvierat v ZOO Bratislava
Príďte 1. októbra 2017 do bratislavskej ZOO osláviť spolu so zvieratami Svetový deň zvierat.
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
14.07.2023
Zoo si podujatím pripomenie Svetový deň šimpanzov
Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň šimpanzov (14. 7.). Cieľom je zvýšiť povedomie o ich živote vo voľnej prírode či v ľudskej starostlivosti, ako aj o hrozbách, ktorým čelia. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (15. 7.) program.
viac
16.11.2023
Žilinská nemocnica si pripomína Svetový deň predčasne narodených detí
Žilinská nemocnica si 17. novembra každoročne pripomína Svetový deň predčasne narodených detí. Nedonoseným bábätkám, ktoré prichádzajú na svet pred 37. týždňom tehotnosti, poskytuje starostlivosť novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %