Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.01.2019 11:05

Zo striech hradu už týždeň odpratávajú tony snehu


Hrad v Starej Ľubovni / facebook.com/hradLubovna


Horolezci i ďalší zamestnanci už týždeň odpratávajú sneh zo striech hradu Ľubovňa, aby tak ochránili najväčšiu pamiatku v regióne. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík predpokladá, že v dôsledku opätovného sneženia, budú v odstraňovaní nánosov pokračovať aj v priebehu tohto týždňa.


"Dvaja horolezci tam na lanách pracujú zhruba deväť hodín denne, nedá sa presne odhadnúť, koľko snehu už zo striech zhodili dolu, ale určite sú to tony. Na niektorých miestach, kde sneh najviac nafúkavalo, dosiahla výška snehovej pokrývky aj dva metre. Začali sme s odpratávaním presne pred týždňom," ozrejmil Mikulík s tým, že naposledy museli k takýmto prácam pristúpiť približne pred piatimi rokmi. Dôvodom odpratávania snehu je jednak ochrana statiky pamiatok, ale aj bezpečnosť návštevníkov, keďže hrad Ľubovňa je prístupný celoročne.       

Sneh podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea najviac ohrozuje Renesančný palác, ktorý bol takmer 300 rokov v ruinách a podarilo sa ho pred časom obnoviť a sprístupniť návštevníkom. "Tam je strecha atypická, pri jej obnove sme šli podľa historických prameňov, takže sú tam lieviky a sneh nejde dole prirodzene, ale drží sa v nich. Sú tam síce elektrické kábliky, ktoré majú sneh roztápať, ale pri takej nádielke urobia len malý tunel a nemajú šancu roztopiť to všetko. Práca je tam veľmi náročná, pretože sneh musia vyhadzovať aj do výšky dvoch metrov, aby prehodili vrchnú hradbu," vysvetľuje Mikulík. Sneh okrem toho zhadzovali aj z hradnej kaplnky, nástupnej budovy, renesančnej veže a vstupného barokového bastiónu, či administratívnej budovy múzea - pôvodného kaštieľa. Plné ruky práce majú aj v skanzene, ktorý je však v zime pre verejnosť uzavretý.       

Tento rok je snehová nádielka na severe Spiša naozaj bohatá a tak je nutné sneh odpratávať nielen zo striech jednotlivých budov, ale aj zo zeme. "Celé múzeum, všetko čo má ruky-nohy, pracuje, máme tu aj taký malý bager, ktorý nahromadený sneh vyváža z jednotlivých nádvorí," dodal Mikulík. Zhadzovanie snehu zo striech je podľa neho takpovediac novou atrakciou pre návštevníkov, ktorí si často prácu horolezcov vo výškach aj fotia.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2018
Hrad ožil rozprávkou s pesničkami Dlhý, Široký a Bystrozraký
V poradí svoj 12. ročník začala v pondelok (16. 7.) písať obľúbená rozprávka s pesničkami na hrade Ľubovňa. Tentoraz si scenárista, režisér a autor niekoľkých detských knižiek Peter Karpinský, ktorý je s podujatím spätý od jeho vzniku, vybral ako predlohu známu rozprávku Dlhý, Široký a Bystrozraký.
viac
13.08.2018
Počas výskumu na štvrtom hradnom nádvorí objavili detské kostry
Jediné nádvorie, ktoré ešte nesprístupnili návštevníkom hradu Ľubovňa, je tzv. štvrté nádvorie nachádzajúce sa pod Gotickým palácom. V súčasnosti na ňom realizujú archeologický výskum z dôvodu, aby ho neskôr mohli ukázať verejnosti.
viac
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
26.07.2022
Na hrade sa stretnú potomkovia bývalých majiteľov
Na Ľubovnianskom hrade sa vo štvrtok (28. 7.) stretnú potomkovia troch šľachtických rodov, ktoré hrad v minulosti vlastnili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %