Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.09.2021 01:37

ZMOS žiada o uvoľnenie rúk a voľnejšie využitie rezervného fondu


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na ministra financií s požiadavkou na rozviazanie rúk pri hospodárení samospráv v ďalších rokoch. A to voľnejším využitím rezervného fondu rozpočtov miest a obcí.


Hospodárenie miest a obcí na Slovensku však aj v budúcom a ďalšom roku stále budú ovplyvňovať prinajmenšom dva faktory: významný prepad niektorých nedaňových bežných príjmov a neistota pri zostavovaní rozpočtov a pri plánovaní niektorých nedaňových bežných príjmov. Jedno z východísk, ktoré v zmene situácie vidí Združenie miest a obcí Slovenska je rozviazanie rúk samosprávam pre budúci kalendárny rok predĺžením výnimky z tzv. Lex CORONA o dva roky.

„Mestá a obce v tejto ťažkej dobe sa snažia udržiavať zamestnanosť a nepristupovať k opatreniam, ktoré by znamenali tak prepúšťanie zamestnancov, ako aj výrazné znižovanie ich príjmov počas karanténnych a obmedzených výkonov. Nepochybujem o tom, že tým pomáhame aj vláde lepšie prekonať tieto ťažké časy s čo najlepšou akceptáciou opatrení verejnosťou. Na základe toho uvítame, ak nám rezort financií rozviaže roky pri úhrade bežných výdavkov z rezervného fondu o dva roky,“ hovorí Martin Chren, starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov, ktorý sa v Združení miest a obcí Slovenska venuje tejto agende.

Podľa uvedeného zákona: „Obec a vyšší územný celok môže počas obdobia pandémie až do 31. decembra 2021 na základe rozhodnutia zastupiteľstva použiť na úhradu bežných výdavkov prostriedky rezervného fondu, kapitálové príjmy a návratné zdroje financovania, pričom tento postup sa nepovažuje za porušenie osobitného predpisu.“ Práve predĺženie tohto obdobia o dva roky pomôže mnohým mestám aj obciam ľahšie zvládať mimoriadne náročnú finančnú aj ekonomickú situáciu. Martin Chren v tejto súvislosti dodáva: „Hoci naplnenie daňovej prognózy sa najmä pri dani z príjmov fyzických osôb javí ako stabilné, takmer všetky obce na Slovensku trpia prepadom bežných príjmov. Ide napríklad o straty z príjmov z prenájmu, veľmi výrazné prepady tržieb v preprave z dôvodu poklesu počtu cestujúcich, straty na príjmoch z poplatkov pre školy, škôlky, školské družiny, výpadky tržieb komunálnych podnikov z dôvodu karantény zamestnancov a následne znížených výkonov, a podobne. Zároveň platí, že pandémia spôsobila aj tlak na zvýšenie súvisiacich bežných výdavkov (nákupy zásob ochranných pomôcok a pod.) Toto je časť z argumentov, na ktoré by mal rezort financií prihliadať pri našej požiadavke.“

Táto výnimka nemá negatívny vplyv na štátny rozpočet. ZMOS pritom zdôrazňuje, že v mene viac ako 95 % členskej základe nežiada o žiadnu priamu finančnú dotáciu, len o mierne uvoľnenie rúk v tejto ťažkej dobe, ktoré sa už osvedčilo v tomto roku. Predĺženie o dva roky je odôvodnené pretrvávajúcou nestabilnou situáciou (najmä prebiehajúcou ďalšou vlnou epidémie), ktorá komplikuje odhady pri zostavovaní rozpočtu, ako aj tým, že návrat do pôvodného stavu pri niektorých druhoch príjmov (prenájmy, návrat cestujúcich do verejnej dopravy, a pod.) bude mať v (dúfajme čoskoro) post-pandemickej dobe len postupný nábeh.

 

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
Mesto Nováky hospodárilo v prvom polroku s prebytkom viac ako 450 000 eur
Mesto Nováky hospodárilo ku koncu prvého polroka tohto roka s prebytkom vo výške 450 491 eur. Vyplýva to z Vyhodnotenia hospodárenia mesta za prvý polrok tohto roka, ktoré na svojom pondelňajšom rokovaní schválili novácki mestskí poslanci.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
16.12.2020
Mesto upustilo z viacerých plánovaných investícií na rok 2021
Viacero plánovaných investícií z budúcoročného rozpočtu Sobraniec počas jeho prípravy pre nedostatok finančných zdrojov vypustili. Uviedol to primátor mesta Pavol Džurina. O návrhu rozpočtu na roky 2021 - 2024 má v utorok popoludní rozhodnúť mestské zastupiteľstvo (MsZ).
viac
17.12.2022
Bánovce nad Bebravou použijú rezervný fond na investície i bežný chod mesta
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje v budúcom roku realizovať menej investícií ako v predchádzajúcom období. Počíta totiž s nižšími príjmami a vyššími výdavkami, na realizáciu investícií i bežný chod mesta musí použiť i rezervný fond.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %