Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.04.2022 08:25

Žiaci na ôsmich školách sa budú učiť, ako šetriť s vodou


Ilustračná snímka: (tasr).


Školáci na ôsmich školách sa budú vďaka projektu "Voda pre našu budúcnosť" učiť, ako šetriť s vodou. Na školských dvoroch tak pribudnú dažďové záhradky, mini mokrade, meteorologické stanice i kúty divočiny.


Informovalo o tom Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica a Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Žiaci sa v rámci projektu budú venovať problematike sucha a klimatickej zmene. Na vybraných ôsmich školách na Slovensku si deti s učiteľmi spravia vodné audity a zistia, kde a ako vedia vodu ušetriť. V školských areáloch si zároveň vybudujú záhrady s rôznymi vodnými prvkami, napríklad mini jazierkami, zrážkomermi či retenčnými nádržkami. "Podľa našich odhadov za jeden rok môžeme len na týchto školách ušetriť až 32 000 litrov vody," priblížila Zuzana Gallayová zo Živice.

Projekt svojimi skúsenosťami podporia aj odborníci zo SHMÚ, ktorí vedia školám v rámci vzdelávania poskytnúť klimatické dáta a poradenstvo. Podporila ho aj súkromná spoločnosť.

Klimatológ Jozef Pecho zo SHMÚ poukázal, že celý minulý rok bol nadpriemerne suchý a odborníci zaznamenali kritický nedostatok vlahy. "Najsuchšou oblasťou Slovenska je už pár rokov juhovýchodná časť Podunajskej nížiny, kde sa nedostatok zrážok prejavuje už od novembra 2020. V tom istom roku v apríli padlo najmenej zrážok za takmer 70 rokov," skonštatoval Pecho.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.09.2020
Mestský ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou
Žiarsky ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou. Žiaci základných a materských škôl sú tak o krok bližšie k tomu, aby mohli v školských jedálňach dostávať jeho ovocie. Informovala o tom referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom Marcela Gendiarová.
viac
29.01.2021
Školy pokračujú v režime ako doteraz
Na základe rozhodnutia konzília epidemiológov budú od 1. februára 2021 materské školy a školské kluby detí pokračovať tak ako v súčasnosti.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %