Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.08.2019 08:25

Výročie SNP oslávia Šaľania pri zreštaurovanom pamätníku


Pamätník SNP na Dolnej ulici v Šali. Snímka zdroj: Šaľa24.sk


Mesto Šaľa dalo zreštaurovať pamätník SNP na Dolnej ulici v Šali. Reštaurátorské práce zahŕňajú odstránenie starého náteru a nečistôt, doplnenie výpadkov, farebnú retuš a náter.


„Na čistenie sa používajú rôzne technológie, či už tlakové, chemické, tepelné a mechanické,“ informovala Dajana Hanesová z Mestského úradu v Šali. Najväčšie poškodenie spôsobujú podľa jej slov vandali, vtáctvo a poveternostné vplyvy.       

Celkové náklady na reštauráciu diela vybudovaného v roku 1972 sú vyčíslené na viac ako 12.000 eur. Práce by mali byť ukončené v priebehu tohto mesiaca. „Pri pamätníku sa každoročne stretávame, aby sme si pripomenuli nielen Deň víťazstva nad fašizmom, ale aj výročie SNP. Tento rok to bude už pri vyčistenom a zreštaurovanom pomníku,“ uviedla Hanesová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2017
V sobotu sa uskutoční 42. ročník Pochodu vďaky SNP
V sobotu 21. januára 2017 o 9:30 hod. odštartuje od Pamätníka padlých v Cigli už 42. ročník Pochodu vďaky SNP.
viac
31.08.2018
V Dargovskom priesmyku pri Košiciach si uctili padlých hrdinov SNP
Dargovský priesmyk pri Košiciach bol podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) počas bojov druhej svetovej vojny strategickým miestom a má špeciálne postavenie nielen v dejinách kraja, ale celého Slovenska.
viac
07.08.2019
Telgárt bol počas SNP malým Stalingradom, po vojne sa volal Švermovo
Rozvoj horehronskej obce Telgárt, ktorý prinieslo vybudovanie železničnej trate Červená Skala – Margecany, zastavila druhá svetová vojna. Podľa historikov sa počas SNP o túto oblasť odohrali najväčšie, ale aj najúspešnejšie boje medzi slovenskou armádou spolu partizánmi s Nemcami.
viac
26.08.2019
Oslavy v obci Jasenie vyvrcholili vypustením padáka ušitého zo šiat
Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v nedeľu v obci Jasenie v okrese Brezno vyvrcholili netradičným vypustením padáka ušitého zo šiat. Ten symbolizoval pominuteľný pamätník venovaný Božene Palackovej, ktorá bola spojkou partizánov v hydrocentrále Jasenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %