Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.08.2019 06:15

Vodohospodári sprístupnia hrádzu a obslužnú komunikáciu k Bukovcu


Vodárenská nádrž Bukovec. Ilustračná snímka, zdroj: Slovakia.com


Slovenský vodohospodársky podnik od utorka dočasne sprístupní pre verejnosť časť koruny hrádze Bukovec a pre peších či cyklistov aj obslužnú komunikáciu v smere toku, po pravej strane priehrady, a to do konca októbra denne od 7.00 do 19.00 h.


TASR o tom informoval hovorca vodohospodárov Marián Bocák.       

Ako pripomenul, uvedenú obslužnú komunikáciu bolo možné s určitými obmedzeniami využívať aj doposiaľ. Po novom budú môcť záujemcovia nahliadnuť aj na korunu hrádze, ktorej výška nad terénom je od 50 do 56 metrov. Zásobný objem nádrže je okolo 25 miliónov metrov kubických.       

„Správca vodárenskej nádrže žiada všetkých prechádzajúcich, aby sa pohybovali len vo vyznačených priestoroch a nepoškodzovali zariadenia priehrady. Keďže ide o nádrž zásobujúcu mesto Košice pitnou vodou, je zároveň potrebné vyhýbať sa kontaktu s vodou a neznečisťovať okolie,“ uvádza SVP s tým, že okolie nádrže je monitorované kamerovým systémom a strážnou službou.       

Vodárenská nádrž Bukovec bola vybudovaná v rokoch 1968 až 1976. Okrem zásobovania obyvateľov pitnou vodou slúži na vyrovnávanie kolísavých výdatností zdrojov košického skupinového vodovodu a plní aj ochrannú funkciu pri znižovaní povodňových prietokov. Ako Bocák dodal, je významným biotopom vtáctva i obojživelníkov.       

Okrem uvedenej nádrže sa pod obcou Bukovec v okrese Košice-okolie nachádza aj dolná nádrž, ktorá bola vybudovaná ako havarijná zásobáreň úžitkovej vody pre hutnícku prevádzku VSŽ Košice, resp. U.S. Steel Košice. Verejnosť ju využíva na rekreačné účely.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
Mesto pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku. Projektový zámer integrovanej územnej investície predloží na Technický sekretariát Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorá ho bude posudzovať na svojom zasadnutí v polovici júna, informoval primátor Levíc Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %