Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.04.2023 12:35

Vo včelnici Včelí kRaj finišujú s výstavbou envirocentra zameraného na opeľovače


Snímka zdroj: (kraj.sk).


Občianske združenie (OZ) kRaj, ktoré už desať rokov prevádzkuje včelnicu Včelí kRaj v Liešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou, by malo v máji dokončiť stavbu environmentálneho centra. Jeho hlavným zameraním bude hmyz a hmyzie opeľovače.


Podľa Dávida Turčániho, ktorý včelnicu so Soňou Keresztesovou založil, envirocentrum vzniklo z potreby priniesť školám a verejnosti program na celý rok. Záujem o toto vzdelávanie je totiž veľký a doterajšie aktivity vo včelnici boli viazané len na včelársku sezónu, ktorá je ohraničená aprílom a septembrom.

Na hmyz a hmyzie opeľovače sa zamerali aj preto, že ich v prírode z roka na rok ubúda. Na tento problém by preto chceli upozorniť aj takouto formou.

Na stavbu envirocentra získali peniaze z programu ACF Slovakia a menších grantov a tiež prostredníctvom crowdfundingovej kampane.

OZ kRaj otvorilo včelnicu v roku 2013. Pred dvomi rokmi pribudol do areálu Motýlí dom, ktorý približuje návštevníkom svet motýľov. Včelnicu počas sezóny navštívi približne 700 školákov, tiež zhruba 130 začínajúcich včelárov a 150 ľudí z radov širokej verejnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2016
Žilinský kraj vybuduje nové športoviská a podporí šport v školách
Žilinská župa rozdelila 40-tisíc eur pre 24 projektov stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
11.11.2016
Blíži sa lll. uzávierka výzvy na materské školy. Zapojte svoje mesto alebo obec
Do vyhlásených výziev zameraných na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl sa doposiaľ zapojili desiatky miest a obcí. Po dvoch uzávierkach je pre tento typ projektových žiadostí k dispozícii ešte 32,74 miliónov eur.
viac
06.12.2021
Projekt Včelí kRAJ získal v medzinárodnej súťaži špeciálne uznanie poroty
Slovenský projekt Včelí kRAJ získal v medzinárodnej súťaži o Cenu Rady Európy za krajinu špeciálne uznanie poroty. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
04.10.2022
Vznikajúce envirocentrum bude vzdelávať ľudí o opeľovačoch
Vo vzdelávacej včelnici Včelí kRaj v Lešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou vzniká environmentálne centrum, ktorého nosnou témou je hmyz a opeľovače.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %