Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.04.2023 12:35

Vláda schválila opatrenia, ktoré pomôžu zlepšiť smogovú situáciu v Jelšave


Jelšava.


Vláda odsúhlasila balík opatrení, ktoré pomôžu zlepšiť smogovú situáciu v Jelšave. Zároveň sa má predísť negatívnym finančným dosahom na štátny rozpočet v budúcnosti a zlepšiť zdravie obyvateľov.


Realizácia opatrení si vyžiada viac ako tri milióny eur. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Pôjde o kombináciu opatrení s dvoma zdrojmi financovania. Prvým opatrením je výmena zastaraných nevyhovujúcich vykurovacích zariadení v problematických domácnostiach. Ide o zhruba 100 domácností žijúcich v rodinných domoch a bytoch v mestských domoch vo vlastníctve mesta, ktoré najviac prispievajú k znečisteniu ovzdušia v Jelšave, priblížil envirorezort.

Ako uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár, samospráva v prípravnej fáze projektu počas uplynulých týždňov zisťovala záujem občanov o nové vykurovacie zariadenia. Doposiaľ eviduje približne 85 potenciálnych žiadateľov, asi 50 z nich bolo aj navštívených. "Ich domácnosti boli obhliadnuté technikom, ktorý posudzuje vhodnosť toho-ktorého typu zariadenia či splnenie určitých podmienok, čo sa týka stavebno-technickej časti domu, stavby, ale aj komínov," dodal primátor.

Druhým opatrením je podľa MŽP zabezpečenie kvalitného paliva pre domácnosti prostredníctvom mestského sociálneho podniku. V sociálnom podniku budú zamestnaní obyvatelia z problematických domácností cez verejnoprospešné práce, ktorým bola poskytnutá bezodplatná výmena vykurovacích zariadení. Zároveň im bezodplatne poskytnú vhodné vykurovacie palivo počas doby realizovateľnosti a udržateľnosti projektu, vysvetlilo.

"Tým sa zabráni spaľovaniu nevhodného typu paliva a odpadov a zníži sa znečisťovanie ovzdušia na prijateľnú mieru. Tieto opatrenia boli identifikované ako kľúčové na základe modelovania," skonštatoval envirorezort. Štátny tajomník Michal Kiča doplnil, že ide o pilotný projekt a ak sa osvedčí, budú ho chcieť rozširovať do ďalších miest a obcí Slovenska so zlou kvalitou ovzdušia.

Návrh riešenia súvisí podľa Kiču s rozsudkom Súdneho dvora Európskej únie v súvislosti so systematickým a pretrvávajúcim prekračovaním limitných hodnôt pre prachové častice PM10 v niektorých zónach Slovenska. Jelšava a okolie má v rámci celej SR dlhodobo najviac vyhlásených smogových situácií. Dosahuje najvyšší počet prekročení priemernej dennej koncentrácie prachových častíc.

Štátny tajomník zároveň poukázal, že miestny priemyselný podnik v Jelšave urobil mnohé inovácie. Zabezpečil napríklad rekultiváciu haldy, ktorá prispievala k znečisteniu ovzdušia. Na projekte bude tiež MŽP spolupracovať so splnomocnencom pre rómske komunity.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2017
Do roku 2021 pripravuje SVP protipovodňové stavby za 320 miliónov eur
Využiť možnosti financovania z posledného obdobia európskych štrukturálnych fondov či budovanie ďalších protipovodňových opatrení. To sú ciele, s ktorými do nasledujúceho obdobia vstupuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pripomínajúci si 20. výročie svojho založenia.
viac
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %