Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.02.2023 09:30

Vihorlatské múzeum vyhlásilo súťaž Karpatská kraslica


Ilustračná snímka.


Uchovávanie a prezentácia tradície zhotovovania kraslíc ako významného prvku kultúrneho dedičstva karpatského regiónu je cieľom medzinárodnej súťaže Karpatská kraslica 2023, ktorú vyhlásilo Vihorlatské múzeum v Humennom.


"Snahou múzea je zároveň vyhľadávať tvorcov kraslíc a vytvárať priestor na tvorivú konfrontáciu, štúdium tradičnej kultúry, rozvoj tvorivosti a technickej zdatnosti detí, mládeže a dospelých z rôznych regiónov Slovenska a zahraničia," uviedla Jana Fedičová z Vihorlatského múzea.

Do súťaže sa môžu zapojiť autori kraslíc bez vekového obmedzenia z územia Slovenska a zahraničia poskytnutím svojej kolekcie kraslíc. Je možné poskytnúť maximálne desať kusov kraslíc. Môžu byť zhotovené na akomkoľvek podklade a akoukoľvek tradičnou alebo modernou technikou zdobenia.

"Súťažné kolekcie kraslíc je potrebné osobne alebo poštou doručiť spolu s návratkou, ktorá sa nachádza na webstránke www.muzeumhumenne.sk na adresu Vihorlatského múzea do 1. marca 2023," povedala Fedičová.

Vyhodnotenie súťaže odbornou porotou a slávnostné odovzdávanie ocenení a cien sa uskutoční v rámci slávnostnej vernisáže výstavy 16. marca o 15.00 h v koncertnej sieni múzea. Súťažné kolekcie kraslíc budú v rámci výstavy Karpatská kraslica 2023 vystavené v Galerijnej sieni Oresta Dubaya od 16. marca do 30. apríla.

Podujatie je organizované v spolupráci s Krajskou organizáciou Únie žien Slovenska v Prešove, Okresnou organizáciou Únie žien Slovenska v Humennom a mestom Humenné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Vihorlatské múzeum v Humennom získalo cenu Národopisnej spoločnosti Slovenska
V kategórii Expozície a výstavy za obdobie rokov 2014 - 2017 získalo Vihorlatské múzeum v Humennom cenu Národopisnej spoločnosti Slovenska za prípravu 25 ročníkov výstavy Karpatská kraslica.
viac
12.02.2020
Vihorlatské múzeum predstavuje šľachtické manželstvá videné optikou histórie
Osudy manželských párov šiestich šľachtických rodov spätých s humenským kaštieľom prezentuje počas Národného týždňa manželstva Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom.
viac
12.10.2022
Vihorlatské múzeum v Humennom navštívilo počas letnej sezóny takmer 27 500 ľudí
Vihorlatské múzeum v Humennom počas letnej sezóny v máji až v septembri navštívilo 27.412 domácich a zahraničných návštevníkov.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %