Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 04:45

Vihorlatské múzeum v Humennom oslavuje 40. výročie sprístupnenia skanzenu


Snímka zdroj: TASR


Expozícia ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom, známa ako skanzen, prichystalo na nedeľu (7. 7.) slávnostné popoludnie s bohatým programom. Ako pre TASR uviedol etnograf múzea Jozef Fundák, pripomenuli si tým tohtoročné 40. výročie jej sprístupnenia verejnosti.


Od 14.00 do 18.00 h boli v expozícii prezentované tradičné remeslá, ochutnávka jedál a prehliadka expozície. Pre najmenších návštevníkov bol pripravený drevený kolotoč. Tradičný odev je názov výstavy tvorenej výberom z múzejnej zbierky tradičného odevu regiónu, ktorá bola inštalovaná v objektoch v skanzene," spresnil s tým, že nechýbali nebude ani folklórne vystúpenie či ľudové divadlo.         

Expozíciu po jej desaťročnom budovaní a získavaní múzejných exponátov otvorili v júli 1984. Skanzen tvorí areál s 15 objektmi tradičnej architektúry, ktoré zastupujú zbernú oblasť múzea - okresy Humenné, Snina a Medzilaborce. Najvýznamnejším a najstarším objektom je drevený kostolík - cerkov, ktorý bol postavený pôvodne v Novej Sedlici a v tomto roku oslavuje 260. výročie.         

Skanzen Vihorlatského múzea navštívi ročne v priemere vyše 6000 návštevníkov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Do Skanzenu Nová Bystrica - Vychylovka zavíta folklórny súbor z Anglicka
Po prvý krát v histórii skanzenu sa v kultúrnom programe predstaví anglický mužský folklórny súbor The Mendip Morris Men, ktorý bol založený v roku 1956.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
15.05.2021
Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu
Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.
viac
28.08.2024
Oslavy SNP v B. Bystrici sa začnú v stredu, vstup do múzea bude bezplatný
Dvojdňové celoštátne oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa začínajú dnes (28. 8.) a naplno si ich môžu užiť aj návštevníci, ktorí zavítajú do mesta pod Urpínom. Do Múzea SNP sa dostanú od 9.00 h bezplatne až do 18.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %