Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
22.11.2023 04:05

Väčšinu nelegálnych skládok v Jasove odstránili, s prácami pokračujú


Snímka TASR


Väčšina nelegálnych skládok v obci Jasov v okrese Košice-okolie je už odstránená. Pre TASR to povedal zástupca starostu Alexander Horváth s tým, že s prácami za milióny eur pokračujú. Hotové majú byť do konca roka.


"Smeti tu boli, odkedy si pamätám. Rómovia ich nemali kde dávať. Teraz to už vyzerá inak, ako predtým. Boli tu päťmetrové haldy. Najhoršie to bolo nižšie v osade. Smeti sú ešte za osadou, to sa ešte vyčistí," povedal.         

V katastrálnom území sa nachádza niekoľko lokalít s nezákonne umiestneným odpadom. Skládky sú v intraviláne obce v rómskej osade, ktorou preteká rieka Bodva. Podľa Horvátha časť odpadu do lokality neraz priplaví aj z okolitých obcí.         

Niekoľko obyvateľov malo svoje príbytky postavené na kopách odpadu, ktoré bolo potrebné odstrániť. Poskytli im preto náhradné bývanie v piatich unimobunkách "Žili na smetiach s potkanmi. V unimobunkách sa im žije lepšie," dodal Horváth.         

S odstraňovaním odhadom 16.500 ton odpadu zhruba za 5,7 milióna eur s DPH začali v októbri. Projekt financovaný prevažne z eurofondov bude obec spolufinancovať piatimi percentami.         

Problematiku trvajúcu desiatky rokov chce riešiť komplexne. Udržateľnosť uvedeného projektu má byť najmenej päť rokov. Po vyčistení niektorých úsekov však už zaznamenali opätovný vznik menších skládok. Podľa zástupcu starostu chcú situáciu riešiť umiestnením kontajnerov, ako aj spoluprácou s komunitnými pracovníkmi, ktorí majú šíriť osvetu.         

Skládky predstavujú ekologickú záťaž a environmentálne riziko pre obec a zdravie jej obyvateľov zo znevýhodneného prostredia. Ich sanáciou chcú prispieť k udržateľnému zlepšeniu životného prostredia, a tiež zabrániť ďalšiemu nelegálnemu vývozu komunálneho i stavebného odpadu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
Čiernu skládku odpadu pri vodnom toku Biela sa podarilo odstrániť
Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť.
viac
25.07.2018
Mesto zlikviduje čiernu skládku v lokalite Svodov
Mesto Želiezovce zlikviduje nelegálnu skládku odpadu v lokalite Svodov. Na sanáciu skládky získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 46.617 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
16.06.2020
V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu
V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.
viac
15.04.2023
Nelegálna skládka pri prešovskom velodróme je odstránená
Mestu Prešov sa v spolupráci so spoločnosťou Technické služby mesta Prešov, a.s. podarilo odstrániť nelegálnu skládku v blízkosti prešovského velodrómu. Opäť preto vyzývame občanov, aby nelegálne skládky nahlasovali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %