Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.02.2017 12:12

V TANAP-e majú pre dravcov pripravené aj umelé hniezda


Umelé hniezda najčastejšie využívajú myšiaky lesné, ale aj sokoly, orly krikľavé, orly skalné alebo bociany čierne.


Súčasťou monitoringu dravých vtákov a kontroly obsadených hniezdnych lokalít pracovníkmi Správy Tatranského národného parku (TANAP) je aj odborné posúdenie vhodnosti umiestnenia a stability samotného hniezda.


Popri nedostatku potravy a nepriaznivom počasí predstavujú pre úspešné vyvedenie mláďat reálnu hrozbu aj nestabilné alebo vetrom, snehom a búrkami poškodené hniezda, ktoré by mohli v období hniezdenia spadnúť.       

"Jedno z takýchto rizikových hniezd orlov skalných sme sa rozhodli opraviť ešte pred obdobím toku. Hniezdo, ktoré si orly pred niekoľkými rokmi postavili na smreku, sa začalo postupne po ohnutých vetvách zosúvať a pravdepodobnosť, že ďalšie hniezdenie už nevydrží, bola veľká," priblížil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Spevniť, vyrovnať a rozšíriť pôvodné hniezdo sa pracovníkom národného parku podarilo pomocou špeciálnej kovovej hniezdnej podložky, ktorú bolo potrebné dôkladne zamaskovať a prekryť hniezdnym materiálom, aby si ju orly nevšimli.      

Obdobie intenzívneho toku u orlov skalných sa začína väčšinou koncom februára. Súčasťou ich svadobných letov je aj krúženie nad hniezdom a zosadanie do neho, ktoré si pritom zdobia a vystielajú zelenými vetvičkami. "Veríme, že orly v nastávajúcich sezónach prejavia záujem o takto prerobené hniezdo a podarí sa v ňom vychovať ďalšie mláďatko," skonštatoval Majko.       

Jedným zo spôsobov praktickej pomoci je aj inštalovanie umelých hniezd, ktoré sa umiestňujú v starších lesoch, kde je predpoklad, že hniezdiace vtáky nebudú vyrušované človekom. "Dravce môžu hniezdo obsadiť alebo sa aspoň motivovať, aby si v blízkom okolí postavili vlastné. Umelé hniezda najčastejšie využívajú myšiaky lesné, ale aj sokoly, orly krikľavé, orly skalné alebo bociany čierne," uviedol Majko. Ako doplnil, v blízkosti vodných nádrží v kompetenčnom území Správy TANAP-u pre umiestnenie takýchto hniezd vyberali zdravé, vekovo a druhovo vhodné stromy. "Vo vrcholovej rázsoche jedného z nich sme postavili široké hniezdo určené pre nášho najväčšieho dravca, orliaka morského. Ten v posledných rokoch pravidelne hniezdi už aj na severnom Slovensku," uzavrel.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Ľudia môžu sledovať živý prenos z hniezda sokola myšiara
Po živých prenosoch z hniezd havranov a bocianov z rôznych kútov Liptova, či prítoku rieky Belá spustila Správa Tatranského národného parku (TANAP) ďalšiu on-line kameru.
viac
11.09.2020
Monitoring rozpočtu verejnej správy z pohľadu NKÚ
NKÚ v priebežnom monitoringu vývoja štátneho rozpočtu verejnej správy upozorňujú aj na nedostatočné čerpanie európskej finančnej pomoci, ktoré je na úrovni 35 %.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
13.08.2021
Ornitológovia našli 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského
Ornitológovia spolu s ochranármi skontrolovali tento rok 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského na západe Slovenska. Ide o najvyšší počet za desaťročia monitoringu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %