Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
05.03.2016 08:00

V Karlovej Vsi hlasujú za politické strany i za systém parkovania


V mestskej časti Bratislavi hlasovali nielen za obsadenie NR SR. (Foto: Wikimedia Commons)


Obyvatelia Karlovej Vsi majú dnes možnosť prispieť k rozhodnutiu o novom zložení národného parlamentu, ale aj o nových pomeroch v mestskej časti. Spolu s voľbami do NR SR sa v Karlovej Vsi koná miestne referendum zamerané na otázku parkovania i prevádzku herní.


O konaní miestneho referenda súbežne s parlamentnými voľbami rozhodli poslanci karloveského zastupiteľstva na konci januára. Schválili tiež, že obyvatelia mestskej časti budú môcť svojím "áno" alebo "nie" odpovedať na tieto otázky: Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves? Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava-Karlova Ves? Referendové miestnosti, kde budú môcť oprávnení občania hlasovať, sa nachádzajú v tých istých budovách ako volebné miestnosti 30 volebných okrskov v Karlovej Vsi. Na rozdiel od 29.691 oprávnených voličov v rámci volieb do NR SR môže v referende hlasovať 30.954 obyvateľov Karlovej Vsi. Okrem Slovákov to môžu byť aj cudzinci, ktorí majú v mestskej časti trvalý pobyt. Podobne ako pri voľbách, aj v referende sa krúžkuje. V odpovedi volič zakrúžkuje jednu z dvoch možností. Môže odpovedať na obe otázky v referende alebo len na jednu z nich. Občania môžu tiež požiadať o hlasovanie prostredníctvom prenosnej volebnej urny. Neoficiálne výsledky budú známe po polnoci, v priebehu nedele (6.3.) ich mestská časť zverejní na svojej stránke i prostredníctvom sociálnej siete. Oficiálne výsledky oznámia na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční v utorok 8. marca. 

Chcú rezidenčné parkovanie

 

V prípade, že občania v referende vyjadria súhlas so zavedením rezidenčného parkovania, doterajšie vyhradené parkovacie miesta zaniknú. Všetky parkovacie miesta budú súčasťou rezidenčného systému. Každá domácnosť, v ktorej má aspoň jeden dospelý člen trvalý pobyt v mestskej časti, má vodičský preukaz a vlastní alebo prevádzkuje motorové vozidlo, má nárok na rezidenčnú kartu. Podľa predstáv mestskej časti dostane každá domácnosť s rezidenčnou kartou aj bezplatné celodenné parkovacie karty pre návštevy. Výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Vicestarosta Karlovej Vsi Branislav Záhradník zdôraznil, že výsledky platného referenda bude samospráva považovať "za silné vyjadrenie vôle a názoru občanov". "Som presvedčený, že takúto vôľu bude zastupiteľstvo rešpektovať, inak by referendum nevyhlasovalo," uviedol s tým, že aj v prípade menšej účasti budú výsledky referenda významným podkladom pre rozhodovanie orgánov samosprávy.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2024
Na území Muránskej planiny vznikol nový park tmavej oblohy
Na území Muránskej planiny vznikol nový park tmavej oblohy, ktorý má slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba v tejto oblasti. Slávnostné podpísanie memoranda o vzniku parku sa konalo v piatok v sedle Zbojská pri príležitosti 30. výročia medzinárodného dňa Slnka.
viac
07.05.2024
O hlasovací preukaz sa dá emailom alebo listom požiadať do 20. mája
O hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska sa dá obec požiadať listom alebo emailom do 20. mája. S hlasovacím preukazom možno v júnových eurovoľbách voliť kdekoľvek na Slovensku.
viac
03.05.2024
ZMOS si uctil pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika
Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) si 2. mája pripomenuli 105. výročie tragického úmrtia Milana Rastislava Štefánika pri jeho pomníku na Námestí Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.
viac
03.05.2024
Zelený Chopok s rekordnou účasťou
Pod Chopkom sa po 13. krát stretli dobrovoľníci na tradičnom jarnom ekologickom podujatí Zelený Chopok. Aktivitu premiérovo spoločne zorganizovali horské stredisko Jasná, obec Demänovská Dolina aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Region Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %