Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
10.10.2023 02:00

Útulok, ktorý pomáha chorým ľuďom bez domova, funguje už 15 rokov


Ilustračná snímka - TASR


Útulok a zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS) sv. Lujzy de Marillac v Bratislave, ktoré pomáha v hlavnom meste ľuďom bez domova, funguje už 15 rokov. Poskytuje 24-hodinovú starostlivosť ľuďom, ktorí prišli o domov a sú zároveň ťažko chorí, v rekonvalescencii alebo majú telesné znevýhodnenie.


Pri príležitosti medzinárodného dňa ľudí bez domova či Svetového dňa hospicovej a paliatívnej starostlivosti pozýva v utorok (10. 10.) na deň otvorených dverí.         

"Návštevníci môžu s nami stráviť časť dňa, počas ktorého budú môcť nahliadnuť do každodennosti našich klientov, rovnako ako aj zamestnancov. A byť svedkami toho, aká krásna a niekedy náročná naša práca dokáže byť," približuje Jozef Kákoš, riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko, pod ktorú zariadenie patrí.         

Súčasťou programu bude napríklad komentovaná prehliadka priestorov zariadenia, výstava diel a fotografií klientov či workshop výroby bezodpadových podpaľovačov. Proces ich výroby sa začína prípravou triesok a knôtov, cez formovanie triesok do finálnej podoby podpaľovača po voskovanie a balenie. Klienti si tým rozvíjajú pracovné návyky a zručnosti, posilňujú trpezlivosť i jemnú motoriku.         

Útulok a ZOS sv. Lujzy de Marillac je miestom, kde ľudia bez domova so zdravotným znevýhodnením nachádzajú útočisko a priestor na rekonvalescenciu. Okrem ubytovania a stravy poskytuje klientom aj sociálne poradenstvo, ošetrovateľskú starostlivosť či prepravnú službu. Ročne sa postará približne o 80 ľudí bez domova. Ide najmä o ľudí v staršom veku s mnohými zdravotnými ťažkosťami či po prepustení z nemocnice.         

"Od svojho vzniku sme poskytli 163.000 nocľahov, naše služby využilo 780 ľudí bez strechy nad hlavou, z toho 163 žien," podotýka vedúci zariadenia Michal Cibiri. Približne 40 percent ľudí, teda viac ako 300, sa podarilo doposiaľ posunúť do stabilného a bezpečného bývania.         

Zariadenie nesie meno po zakladateľke Spoločnosti dcér kresťanskej lásky, sv. Lujze de Marillac, ktorá zasvätila svoj život pomoci najchudobnejším a stala sa "matkou chudobných".

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.02.2017
Navrhnite osobnosti na Cenu primátora 2017
Bratislavčania môžu aj tento rok navrhnúť osobnosti na Cenu primátora 2017. Najvyššie samosprávne ocenenie bude významným Bratislavčanom udelené už po 25-krát počas galaprogramu, ktorý tradične odštartuje aprílové dni samosprávy „Bratislava pre všetkých“.
viac
19.03.2018
Mestskí poslanci odobrili koncepciu pomoci ľuďom bez domova
Bratislavskí mestskí poslanci schválili Koncepciu pomoci ľuďom bez domova v hlavnom meste. Aj prostredníctvom nej sa chce magistrát zamerať na prevenciu, zníženie počtu bezdomovcov či skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb.
viac
28.09.2018
Ružinovské hodové slávnosti 2018- najdôležitejšie a najkrajšie podujatie v Ružin
Mestská časť Bratislava-Ružinov aj tento rok pripravila hodové slávnosti pri príležitosti sviatku sv. Vincenta de Paul, ktorému je zasvätená Farnosť Bratislava-Prievoz.
viac
10.02.2024
Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy
Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %