Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.12.2020 11:20

Urgent v malackej nemocnici nezrušia


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v malackej nemocnici bude pokračovať aj v roku 2021.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) informoval, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spustilo legislatívny proces pre zaradenie Nemocnice Malacky do pevnej siete poskytovateľov urgentného príjmu 1. typu. Kým sa tak nestane, urgent bude naďalej dotovať kraj.

„Je to veľmi dobrá správa pre obyvateľov Dolného Záhoria. Podarilo sa nám nájsť zhodu všetkých aktérov, za čo patrí veľké poďakovanie rezortu zdravotníctva, mestu Malacky i prevádzkovateľovi malackej nemocnice,” vyhlásil predseda BSK Juraj Droba.

ÚPS prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave v čase od 22.00 h do 6.00 h. Bratislavský kraj, ktorý niekoľko rokov urgent dotoval, už nevedel pokryť neustále sa zvyšujúce finančné náklady na jeho prevádzkovanie. Nemocnica Malacky preto pôvodne oznámila, že služba koncom decembra 2020 končí. Kraj a mesto Malacky opakovane žiadali ministerstvo zdravotníctva, aby Malacky zaradili do tzv. pevnej siete urgentov 1. typu, v rámci ktorej poskytovatelia tejto služby dostávajú od zdravotných poisťovní paušálne platby.

Význam zachovania urgentu v Malackách pomenoval aj primátor okresného sídla Juraj Říha. „Ak by sa zrušil, zásadne by sa obmedzila zdravotná starostlivosť nielen pre Malačanov, ale aj pre desaťtisíce obyvateľov nášho regionu,” uviedol primátor Malaciek.

MZ informovalo BSK, že 11. decembra spustilo príslušný legislatívny proces. Predpokladaný termín zaradenia malackej nemocnice do siete je 1. február 2021, dovtedy bude prevádzku urgentu naďalej dotovať samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
31.05.2021
Ľubovnianska nemocnica má nový urgent, operačné i pôrodné sály
Ľubovnianska nemocnica má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. V rámci projektu dobudovania jej kapacít a modernizácie infraštruktúry sa tu preinvestovalo 7 miliónov eur.
viac
18.01.2023
BSK víta návrh MZ, aby urgentný príjem v Malackách fungoval aj v roku 2023
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) víta návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, aby urgentný príjem v Malackách ďalej fungoval aj v roku 2023. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman. Pôvodne mal urgent fungovať len do 1. februára.
viac
25.05.2023
Robíme všetko pre minimálny dosah zatvorenia urgentu v Malackách
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %