Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
10.10.2023 07:55

Urbex po košických vlečkách odhalí ďalšie železničné zákutia


Ilustračná snímka - DŽK


Dostať sa vlakom tam, kam sa bežne nejazdí, ponúka mimoriadny vlakový výlet detskej železnice – Urbex po košických vlečkách III. Organizátori pripravili na sobotu 14. októbra bohatú trasu, na ktorej navštívia takmer desiatku rôznych, verejnosti neprístupných koľají – a železničných vlečiek.


Miesta v unikátnom vlaku sa vypredávajú a vzhľadom na obmedzenú kapacitu unikátneho podujatia by ste sa mali s rezerváciou miesta poponáhľať. Vlak odštartuje z hlavnej železničnej stanice a zamieri do Čane, kam nám umožnia nielen vjazd do závodu ŽPSV, kde sa vyrábajú železničné podvaly, ale nám aj čo to prezradia o výrobe podvalov.

„Sme radi, že aj v tomto roku nám mnohé firmy a spoločnosti vyšli v ústrety, pochopili tento druh železničného turizmu a sú ochotné nám otvoriť brány svojich vlečkových koľají. Návštevníci tak budú môcť nahliadnuť do podniku na výrobu betónových podvalov, unikátnym bude vjazd do košickej teplárne, bývalej magnezitky, „Konga“, rušňového depa, spoločnosti na výrobu, rekonštrukciu a opravu železničných tratí a výhybiek; či predajcov hutníckych výrobkov a materiálov,“ približuje riaditeľ detskej železnice v Košiciach Ľubomír Lehotský.

Návštevníkom sa vstupom na vlečky naskytnú nové pohľady na mesto a jednotlivé mestské časti. Súčasťou programu bude aj tradičný obed na netradičnom mieste – na vykládkových koľajach v blízkosti rieky Hornád pri nákladnej stanici. „Obed na „Kongu“ je potrebné objednať včas, už pri kúpe lístka,“ upozorňuje Ľ. Lehotský. Lovci unikátnych foto a video záberov si budú môcť aj v tomto roku zabezpečiť tzv. foto-lístok, ktorý je určený len na fotenie vlakovej súpravy na jej mimoriadnej trase.

Presný itinerár sa majiteľom zašle v skorých ranných hodinách v deň podujatia. Zakúpením lístka prispejú na organizáciu podobných jázd. Vydať sa osobnými vlakmi za neprebádanými zákutiami železničných Košíc je unikátom, ktorý si v minulom roku nenechali ujsť návštevníci nielen zo Slovenska ale i zahraničia. Z praktických i bezpečnostných dôvodov bude vlak zložený z populárnych Orchestriónov, osobných motorových vozňov rady M 152. Takmer všade organizátori počítajú aj s priestorom pre fotografovanie.

Z kapacitných dôvodov je počet lístkov obmedzený a dostupné sú v predaji na www.detskazeleznica.sk, v pokladni Detskej železnice v Čermeli a v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ul. 48 v Košiciach. 

Autor: (ts-Detská železnica Košice, o. z., Zuzana Lehotská


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
20.06.2019
Vlakový výlet do praveku ponúkne históriu, kultúru a zábavu pre celú rodinu
Výnimočný Veľký vlakový výlet pre celú rodinu „do praveku“ s parnou lokomotívou sa uskutoční už túto sobotu 22. júna. Lákadlom sú Hanušovské viadukty, archeopark, barokový kaštieľ, stredoveký kostol i samotná parná lokomotíva z roku 1926.
viac
01.08.2019
Detská železnica od nedele posilní dopravu a otestuje novú výhybňu
Až dvadsať vlakov vyrazí na trať Košickej detskej historickej železnice každú nedeľu do konca prázdnin. Posilnenie dopravy umožní križovanie vlakov v nedávno zrekonštruovanej výhybni Vpred, ktorú dobrovoľníci obnovili po 30-tich rokoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %