Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.05.2019 01:45

Tribečské múzeum približuje problematiku národných parkov i CHKO


Pozvánka na podujatie


Tribečské múzeum v Topoľčanoch približuje problematiku veľkoplošných chránených území - národných parkov Slovenska, chránenej krajinnej oblasti okresu Topoľčany a maloplošných chránených území okresu Topoľčany. Podujatie je určené pre deti materských a žiakov základných škôl.


„Naším cieľom je podporovať činnosti vedúce k environmentálnemu a ekologickému správaniu sa žiakov, k ochrane prírody a životného prostredia, pochopeniu významu diverzity a postavenia človeka v prírode, formovaniu zodpovedného správania sa voči prírode a  rozvoj kreativity a výtvarného cítenia,“ uviedol Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. Prezentačné podujatie s tvorivou dielňou Človek a príroda bude sprístupnené v priestoroch múzea do 30. augusta.

Teoretická časť poskytuje informácie o významných prvkoch charakteristických pre dané územia a poukazuje na druhovú rozmanitosť fauny a flóry. Návštevníci sa dozvedia, kedy a kde bol vyhlásený prvý národný park na svete a na Slovensku, prečo 24. mája oslavujeme Európsky deň prírodných a národných parkov.

Tvorivá časť je príležitosťou využiť vlastné možnosti a schopnosti detí, žiakov pri modelovaní rastlín, živočíchov, nerastov, výrobe ozdobných predmetov, ako sú magnetky a medailóniky. Využíva sa papier, hrnčiarska hlina, prírodný materiál. Pre starších sú pripravené aj vedomostné testy a kvízy, pre najmenších omaľovánky.       

Súčasťou podujatia je výstava 127 výtvarných prác zo súťaže Príroda očami detí – výtvarné stvárnenie živej a neživej prírody. Súťaž mala okresný charakter a bola vyhlásená pre deti materských škôl (MŠ), žiakov I. stupňa základných škôl (ZŠ) a žiakov špeciálnych základných škôl v okrese Topoľčany. V kategórii materské školy boli ocenené práce z MŠ Tribečská a MŠ Ľ. Fullu Topoľčany. V kategórii I. stupeň základných škôl získali ocenenia práce detí zo ZŠ Ludanice a ZŠ Tribečská Topoľčany. V kategórii špeciálne školy boli ocenené práce zo Spojenej školy Pod kalváriou Topoľčany a Spojenej školy internátnej na Tovarníckej ulici v Topoľčanoch.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2017
Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín
Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..
viac
13.11.2017
Pieninský národný park oslavuje 50. výročie svojho vzniku
Minister životného prostredia László Sólymos odovzdal ocenia osobnostiam a inštitúciám spolupracujúcim s Pieninským národným parkom za ich dlhoročnú starostlivosť, pomoc a priazeň.
viac
22.10.2018
Zatiaľ nevieme zabrániť zničeniu biotopov v treťom stupni ochrany
Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) nevedela po kalamitách v rokoch 2004 a 2014 zabrániť poškodeniu niektorých biotopov chránených druhov v treťom stupni ochrany.
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %