Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.12.2018 04:39

Terasy pomôžu oživiť centrum aj mimo hlavnej sezóny


Ilustračná snímka (msú)


Radnica v Liptovskom Mikuláši predlžuje obdobie, počas ktorého majú podnikatelia možnosť platiť za letné terasy svojich prevádzok v meste len symbolický poplatok. Jednohlasne to potvrdili poslanci mestského zastupiteľstva.


Zmenou sa možnosť zníženia poplatku za terasu pre miestnych podnikateľov predĺžila o tri mesiace, platiť bude od 1. apríla do 31. októbra bežného roka (doposiaľ platila možnosť využiť symbolický poplatok za terasu v mesiacoch jún – september). Radnica takouto podporou podnikania očakáva čulejší život v centre aj počas obdobia, ktoré je mimo hlavnej letnej sezóny.   „Vyšli sme v ústrety požiadavke Občianskeho združenia Živé námestie, ktorého sme členom. Jeho cieľom je oživiť najmä centrum mesta, kde je terás v rámci Mikuláša najviac. Prevádzkovatelia gastronomických prevádzok budú môcť za výhodnejších podmienok využiť aj ostatné klimaticky vhodné obdobie roka pre umiestnenie sezónnej alebo letnej terasy,“ zhodnotil primátor Ján Blcháč. 

Týmto krokom mesto neprichádza o možnosť regulácie terás, najmä ich rozlohy. „Predĺženie zvýhodneného obdobia nespôsobí, že námestie bude v lete príliš zapratané terasami, pretože ich umiestnenie je v zmysle všeobecne záväzného nariadenia možné len v nadväznosti na priľahlú prevádzku. Terasa tiež nemôže zasahovať do ostatných funkcií verejného priestranstva pešej zóny,“ vysvetlila Anežka Makovická z mikulášskej radnice. V letnom období roku 2018 bola požiadavka zo strany prevádzkovateľov zariadení na umiestnenie 23 sezónnych terás. Zvýhodnená sadzba za terasu predstavuje cent za meter štvorcový a deň. 

Autor: (ts-MsÚ Liptovský Mikuláš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2020
Podnikateľom znížia alebo odpustia platby za letné terasy
V najbližších dňoch sa chystá mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, kde chce primátor Ján Nosko predložiť poslancom návrh na zníženie platieb za letné terasy o 80 percent.
viac
28.05.2020
Mesto Bratislava odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam daň za terasy
Mesto Bratislava odpustí gastronomickým prevádzkam a kaviarňam celú výšku dane za letné terasy na pozemkoch hlavného mesta. Chce tak pomôcť podnikateľom, ktorí pre opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu utrpeli výrazné straty.
viac
02.03.2021
Za pozemky pod letnými terasami zaplatia žilinskí podnikatelia symbolické 1 euro
Za pozemky pod letnými terasami v Žiline zaplatia podnikatelia v období od 1. apríla do 31. októbra 2021 symbolické jedno euro. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka o tom rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na minulotýždňovom rokovaní prostredníctvom videokonferencie.
viac
21.02.2022
Za umiestnenie letných terás v meste sa nebude platiť ani tento rok
Prevádzkovatelia letných terás v Poprade nebudú musieť v tomto roku, rovnako ako vlani, platiť dane za záber verejného priestranstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %