Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.03.2017 09:00

Starým tradíciám možno dať nový život


Paračky v Beluji.


Potrebujeme dnes páračky? Alergológovia by povedali, že určite nie, lebo perie môže slúžiť ako zdroj roztočov a ako náplň do paplónov a vankúšov sa neodporúča. Pre etnografov by to zase nebola ľahká otázka...


Na čo v minulosti páračky slúžili? V prvom rade to bola činnosť potrebná pre prežitie, aby bolo čím naplniť nadýchané periny a podušky. A to, že sa pri páračkách ženy zišli a mohli sa pri tom porozprávať a zaspievať si, to už bola z dnešného pohľadu pridaná hodnota. A pri tej pridanej hodnote zostaneme.

Problém s komunitným (nie spoločenským) životom sa v dnešnej dobe netýka už iba miest, ale je takpovediac celonárodnou chorobou. Ľudia sa uzatvárajú do svojich bytov alebo domov a tam žijú svoje súkromné životy. Takzvaný spoločenský život sa zas stal doménou komercie. Chceme sa zabaviť, chceme si zájsť niekam medzi ľudí, tak si zaplatíme a ideme. Do divadla, do kina, do baru či do dobrej reštaurácie. A máme pritom pocit, že spoločensky žijeme. Ľudia však čím ďalej menej komunikujú medzi sebou, s ľuďmi, ktorí žijú vedľa nich. Životy našich celebrít poznáme až do najmenších detailov a pritom ani netušíme, čo za človeka je náš sused. Prečo je to tak? No, lebo už nemáme páračky a im podobné aktivity. Tu by mal byť v texte smajlík...

Takže, dovolím si povedať, že páračky a podobné akcie dnes potrebujeme ako soľ. Potvrdilo sa to aj v Beluji, kde sa po dlhánskej pauze vrátili aj k tejto tradičnej akcii. Páralo sa, debatovalo, trošku spievalo, a bolo aj čo jesť a piť. A fakt, že šlo naozaj aj o spoločenskú udalosť, dokázala prítomnosť mužov. Páni neprišli párať – prišli sa pozerať, rozprávať sa a počúvať. Lebo veď, kde inde by sa dalo. Jedine na pôde obecného úradu, kde sa páračky konali. Obec Beluj totiž nemá krčmu a nemá ju už roky. Takže, ak chceme, aby obec viac žila, budeme musieť oživiť ďalšie tradičné aktivity, a nielen páračky.  

Alergológov môžem ubezpečiť, že na vypáranom perí nebude nik spávať. Naplnia sa ním ozdobné vankúše.

Čítajte v Obecných novinách č. 9-10/2017 na str. 27.

 

Autor: Alena DZVONÍKOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
08.03.2018
Obec Muráň obnovila tradíciu pečenia muránskych buchiet, zamestnala piatich ľudí
Tradíciu prípravy muránskych buchiet v obci Muráň v Revúckom okrese, ktorá bola niekoľko rokov prerušená, sa podarilo miestnej samospráve obnoviť. Ako TASR informoval starosta Roman Goldschmidt, obec si na obnovu prípravy tejto regionálnej kulinárskej pochúťky zobrala úver 80-tis. eur.
viac
02.10.2018
Beluj má na konte ďalší rekord – tentoraz šúľancový
Malá obec, aspoň čo do počtu obyvateľov, sa snaží robiť veľké veci. Teda, v prípade slovenských rekordov, hneď tie najväčšie.
viac
03.01.2019
Vďaka obnove výroby muránskych buchiet vytvorili v Muráni šesť pracovných miest
Dovedna šesť pracovných miest sa podarilo vytvoriť samospráve dediny Muráň v okrese Revúca vďaka obnoveniu výroby regionálnej špeciality – muránskych buchiet. Pred rokom a pol ich po niekoľkoročnej prestávke začala obec piecť vo vlastnej prevádzke a v súčasnosti predáva stovky kusov buchiet denne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %