Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.05.2022 07:45

Starostovia na Podpoľaní volajú po riešení problému s medveďmi


Ilustračná snímka.


Starostovia a primátori na Podpoľaní volajú po riešení podľa nich neúnosného stavu populácie medveďa hnedého. Ich obavy opäť zosilneli po útokoch, ktoré sa odohrali v uplynulých dňoch na Kyslinkách pri Hrochoti a v blízkosti horského hotela na Poľane.


Ako na brífingu v Detve vo štvrtok uviedol primátor Detvy Ján Šufliarský, samosprávu často kontaktujú obyvatelia, ktorí hlavne v okrajových častiach mesta vídavajú medvede a obávajú sa napríklad ráno púšťať deti do školy alebo večer na krúžky. "Ľudia nám už hlásili aj to, že videli pohromade 11 medveďov," podotkol. "Škody nám však hlásia včelári, majitelia oviec, ale aj bežní obyvatelia, keď im medveď poničil kuríny na dvoroch," vymenoval.

Podľa poľovníckeho referenta OZ Poľana Martina Nôžku je nesporné, že už aj veľké medvede schádzajú do údolí, čo v minulosti nebolo. Populácia na Poľane sa pri tom za niekoľko uplynulých rokov výrazne zväčšila. Pripomenul, že pri výskume, ktorý sa robil v roku 2014, bolo na území o rozlohe 60 000 hektárov zaznamenaných 158 medveďov. Dnes sú však podľa neho tieto čísla výrazne vyššie. "Kedysi mala totiž medvedica len jedno či dve medvieďatá, dnes ich už pri matke vídať tri či štyri a dokonca bola videná medvedica s piatimi medvieďatami," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2019
Horským sídlam na Slovensku pribudol ďalší problém, tzv. chodníková novela
Horské sídla na Slovensku v podstate trápia dlhé roky tie isté problémy, najnovšie však upozorňujú aj na komplikácie, ktoré im spôsobuje tzv. chodníková novela.
viac
03.08.2020
Na workshope v Dudinciach bolo témou kúpeľníctvo
Kúpeľné mesto Dudince bolo dejiskom celodenného podujatia venovaného aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %