Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.07.2017 02:08

Športový fenomén Pavol Erdziak v Galérii osobností športu


Pavol Erdziak


Pavol Erdziak patrí medzi športovcov srdcom aj dušou. Jeho životopis, vynaložené úsilie a dosiahnuté úspechy dokazujú, že vytrvalosť je najsilnejšou stránkou športovcov. Svoje o tom vedia Podtatranci, ktorí s ním spájajú mnohé tradičné športové podujatia nielen regionálneho významu.


Pavol Erdziak, rodený Štrban, bol pred niekoľkými dňa uvedený do Galérie osobností športu. „Paľo svoj život už od detstva zasvätil športu a Štrbe. Bol aktívny všestranný športovec.  V roku 1977 založil Malý štrbský maratón zo Štrby do Liptovskej Tepličky v dĺžke 31 km. Tento vytrvalostný cestný beh sa vďaka dôslednej príprave, dobrej organizácii a vhodne vytvoreným podmienkam stal obľúbeným športovým podujatím bežcov rôznych vekových kategórií.  Tento rok sa pobeží jubilejný 40. ročník. Paľo ho sám niekoľkokrát ako pretekár absolvoval. Venoval sa aj iným druhom športu – atletike, kulturistike a turistike. V športe podporoval a motivoval iných. Svedčia o tom aj mnohé podujatia, ktoré v minulosti zakladal a dnes sú značkou prestíže a patria do kalendára mnohých športovcov,“ hovorí starosta Štrby Michal Sýkora. Pavol Erdziak napríklad založil krúžky a turnaje vo volejbale, nohejbale, stolnom tenise a šachu. Začal organizovať atletický viacboj, odznak zdatnosti, karneval na snehu, nočnú lyžovačku, športovo-branný deň, cyklotúry a okrem výstupov na Rysy, Kriváň a Kráľovu hoľu rôzne turistické pochody. Po neoznačenej trase viedol 4. septembra 1977 prvý výstup na Štrbský štít.  Bol pri začiatkoch Večerného behu oslobodenia a Behu víťazstva v Štrbe. V školskej telocvični viedol telovýchovný krúžok a organizoval účasť mladých ľudí na rôznych športových podujatiach. Raritou bola jeho účasť na kurze džezgymnastiky v Plzni v roku 1978, kde zo šiestich Štrbanov boli traja chlapci, jediní z približne 40 účastníkov z celého Československa. 

„Prehľad jeho športovej zanietenosti znásobuje aj účasť na Bielej stope SNP, ktorú absolvoval každoročne od jej druhého ročníka. Ako prvý občan Štrby sa v roku 1974 zúčastnil na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach a na mapu športových podujatí uviedol Malý štrbský maratón. To všetko dokazuje, že je športovým fenoménom, a preto je pre Štrbu cťou mať takúto inšpiratívnu osobnosť v Galérii osobností športu,“ konštatuje starosta Michal Sýkora.  Zaradil sa tak medzi také osobnosti športu, akými boli Anna Pasiarová, Július Lupták, Dušan Pitoňák, Ján Klimko, Viera Klimková a ďalší.

(red)

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Ocenia osobnosti a produkty cestovného ruchu Prešovského kraja 2017
Ocenenia za prínos v rozličných oblastiach cestovného ruchu v Prešovskom kraji budú udelené štyrom osobnostiam. Odborná porota tiež vybrala tri NAJ produkty roku 2017, ktoré prispeli k rastu návštevnosti a propagácii kraja.
viac
28.09.2018
Obyvatelia mesta môžu športovať v novom fitparku
Mesto Prešov získalo nový priestor na športovanie určený obyvateľom všetkých vekových kategórií. Podľa radnice prispeje ku skultúrneniu prostredia a poskytne ďalšie možnosti trávenia voľného času vonku s rodinou, priateľmi aj známymi.
viac
18.03.2023
Spoznali sme najšportovcov kraja 2022 a prvých lauerátov športovej siene slávy
Ocenenie si počas slávnostného večera v prešovskom divadle prevzala takmer tridsiatka športovcov z kraja, ktorí za rok 2022 zaznamenali mimoriadne výsledky na domácich aj zahraničných športoviskách.
viac
11.12.2023
Do siene slávy Žilinského samosprávneho kraja pribudli ďalšie osobnosti
Do siene slávy Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pribudli ďalšie osobnosti. V Slovenskom komornom divadle v Martine odovzdali v sobotu (9. 12.) ocenenia osobnostiam, ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %