Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.11.2016 07:00

Sochársku výzdobu atiky na Primaciálnom paláci chce mesto reštaurovať


Poveternostné vplyvy zanechali svoje stopy na kamennej hmote sôch, ale aj na ich tiahlovom ukotvení, čo ohrozuje bezpečnosť chodcov na námestí.


Vedenie Bratislavy na základe zistenia zlého stavu historických sôch na Primaciálnom paláci chce sochy reštaurovať. Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania.


Reštaurátorský výskum by mal byť ukončený v priebehu decembra a po odsúhlasení prác Krajským pamiatkovým úradom by mesto chcelo začať s reštaurovaním.

„Historické sochy sú v havarijnom stave a musíme ich po rokoch zanedbania dať do poriadku nielen z pohľadu estetiky, ale najmä z hľadiska bezpečnosti okoloidúcich. Je to naša národná kultúrna pamiatka a obnova historických pamiatok je veľmi potrebná a dôležitá,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Reštaurátorský výskum sa začal koncom októbra a ukončený by mal byť do dvoch mesiacov od začatia prác. Práce realizuje akademický sochár a reštaurátor Vladimír Višváder zo spoločnosti Villard. Reštaurátorské práce sú v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu.

Sochy boli v 20. storočí viackrát reštaurované. Prvá obnova sa realizovala po roku 1903, keď mesto získalo budovu do svojho majetku. Ďalšia obnova sa uskutočnila počas prvej republiky, tá však nemala charakter reštaurovania. V roku 1969 výzdobu atiky obnovil sochár Jozef Pospíšil a posledné reštaurovanie sa konalo v rokoch 1989-1990. „Od tohto zásahu však ubehlo už 26 rokov a poveternostné vplyvy zanechali svoje stopy nielen na kamennej hmote sôch, ale aj na ich tiahlovom ukotvení, čo ohrozuje bezpečnosť chodcov na námestí,“ povedal Ivo Štassel, riaditeľ mestskej organizácie Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave.

Alegorické sochy v atikovej časti priečelia sú súčasťou výzdoby Primaciálneho paláca. Vznikli v čase výstavby paláca v rokoch 1779-1780 a ich autormi boli sochári J. Kogler a F. Prokop. K výzdobe atiky patria aj štyri dekoratívne vázy vytvorené J. A. Messerschmidtom a veľký erb kardinála Batthyanyiho so železným kardinálskym klobúkom.

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
13.10.2016
Fasáda Mirbachovho paláca v Bratislave je už zreštaurovaná
Rokokový klenot Bratislavy bol obnovený podľa pôvodnej architektúry zo 60. rokov 18. storočia.
viac
02.11.2020
Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne pokračuje prácami v interiéri
Rekonštrukcia bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky (NKP), naďalej pokračuje. Fasáda budovy je kompletne dokončená, práce však stále pokračujú v interiéri. Investor zároveň pripravuje budovy na kolaudáciu, rozdelená bude do viacerých fáz.
viac
17.02.2022
Senecká synagóga je tesne pred dokončením
Rekonštrukcia synagógy v Senci, ktorú realizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %