Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
19.07.2024 07:50

Seniori sa v laviciach strednej školy PSK učia digitálnym zručnostiam


Ilustračná snímka: PSK


V župnej Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove sú aj počas letných prázdnin dvere otvorené pre všetkých záujemcov o vzdelávanie, a to v každom veku. V jej laviciach aktuálne sedia seniori.


Aj tento rok tu zlepšujú svoje informačno-komunikačné  zručnosti cez štátny projekt Digitálni seniori a učia sa pracovať s technickým zariadením. Po úspešnom absolvovaní školenia sa stanú majiteľmi tabletov.

Projekt Digitálni seniori – Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia Senior tabletov predstavuje unikátny koncept, ktorým Slovensko reaguje na aktuálnu situáciu a dopady pandémie na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Realizuje sa cez rezort školstva v školiacich miestach alokovaných v rôznych častiach Slovenska. Konkrétne sú to základné a stredné školy, knižnice a obecné či mestské úrady.

Jedným z týchto školiacich miest je aj SPŠ technická v Bardejove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj a ktorá privítala desiatky „žiakov“ nad 65 rokov. Školenie digitálnych zručností sa aj v tejto župnej strednej škole uskutočňuje raz do týždňa po dobu piatich týždňov, pričom jedno stretnutie trvá tri vyučovacie hodiny.

Prebieha v dvoch úrovniach a to pre začiatočníkov a pre pokročilých a je bezplatné. Pre každé sedenie je pre seniorov pripravené vzdelávanie v konkrétnom IKT vzdelávacom rozsahu a téme. Senior získa po úspešnom absolvovaní prezenčných a e‑learningových školení osvedčenie a bezodplatne digitálne zariadenie v podobe tabletu do osobného vlastníctva, a  to pre ďalší rozvoj nadobudnutých digitálnych zručností.

Projekt je realizovaný Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a inovácií SR z Plánu obnovy a odolnosti SR. Spustený bol v roku 2022, kedy sa v pilotnej fáze v školiacich miestach zriadených v 52 okresoch vyškolilo 1 423 seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb. Prebiehať má kontinuálne až do polovice roka 2026. Celkovo má vyškoliť 105 440 seniorov a znevýhodnených osôb nad 65 rokov. 

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2019
Prihlášky na stredné školy do 10. apríla
Do 10. apríla sa tohtoroční deviataci musia rozhodnúť, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Na nových stredoškolákov je pripravených aj 75 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.
viac
13.02.2021
Stredná odborná škola technická v Poprade prešla veľkou modernizáciou
Stredná odborná škola technická (SOŠT) v Poprade, ktorej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), prešla veľkou modernizáciou.
viac
18.02.2021
Nedostavaný areál Activ Zone bude sídlom Strednej športovej školy v Poprade
Poslanci prešovského krajského zastupiteľstva v pondelok (15. 1.) schválili zámer na umiestnenie Strednej športovej školy (SŠŠ) v priestoroch dnes nedostavaného športového areálu Activ Zone v Poprade.
viac
18.06.2022
Súťaž stredoškolských časopisov PSK vstupuje do 9. ročníka
Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a Knižnicou P. O. Hviezdoslava pripravuje 9. ročník Súťaže stredoškolských časopisov PSK. Uzávierka prihlášok školských periodík je do 31. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %