Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.09.2018 10:50

Rodiny v župných knižniciach ušetria


Ilustračná snímka: Považské múzeum v Žiline


Od 3. septembra sa už vo všetkých piatich knižniciach, ktorých zriaďovateľom je ŽSK, dajú vybaviť rodinné preukazy.


Náklady pri rodinnej registrácii sú nižšie o približne polovicu, pri viacčlenných rodinách ešte viac.

„Aj toto je jedno z prorodinných opatrení, ktorými vychádzame rodinám v ústrety. Zároveň ich chceme motivovať, aby chodili do knižníc, mali záujem požičiavať si a čítať knihy a využívať aj ďalšie knižničné služby. Knižnice nie sú jediné, budeme pokračovať a rodinné vstupné chceme zaviesť do všetkých našich kultúrnych zariadení,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová.

Pri rodinnej registrácií zaplatí podľa cenníka knižnice len jeden dospelý člen rodiny a za každého ďalšieho člena sa dopláca iba 1 euro. Ak sa napríklad do Oravskej knižnice zapísala štvorčlenná rodina, zaplatili spolu 16 eur, po novom ich rodinný preukaz vyjde na 8 eur.

Riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada priblížil, že do rodinného preukazu je možné zahrnúť oboch rodičov a každé ich dieťa do veku 15 rokov.„Niektoré naše knižnice rodinné preukazy už zavedené mali, ale župa sa rozhodla túto výhodu rozšíriť a ponúkať ju jednotne vo všetkých knižniciach, ktorých sme zriaďovateľom. Veríme, že verejnosť možnosť rodinnej registrácie využije a naše knižnice získajú nových čitateľov,“ dodal M. Hromada.

ŽSK je zriaďovateľom piatich regionálnych knižníc – Krajskej knižnice v Žiline, Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, Oravskej knižnice A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne, Turčianskej knižnice v Martine a Kysuckej knižnice v Čadci. Všetkých päť knižníc v roku 2017 evidovalo dohromady 31 949 používateľov a knižnice, ktoré robia množstvo ďalších aktivít pre verejnosť vlani navštívilo vyše 577-tisíc ľudí

Autor: (ts-žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2018
Ľudia v núdzi už môžu žiadať pomoc od Nadácie ŽSK
Podmienky pre žiadateľov o finančnú pomoc sú zverejnené na stránke žilinskej župy. Uzávierka prvého kola žiadostí je 6.novembra 2018.
viac
13.01.2020
Krajská knižnica bude mať modernejšie priestory
Priestory Krajskej knižnice v Žiline budú modernejšie. Rozsiahlu rekonštrukciu za takmer 400-tis. eur financuje Žilinský samosprávny kraj. Stavebné práce budú realizovať na prízemí knižnice, kde sa nachádza úsek beletrie.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
26.01.2021
Krajská knižnica bude od 27. januára otvorená pre verejnosť
Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene bude od 27. januára pre verejnosť otvorená v obmedzenom režime. Čitateľov a návštevníkov o tom informuje jej oficiálna webstránka. Mimo prevádzky bola pre šírenie nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %