Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.04.2023 07:45

Reformu spravovania štátu považuje ÚMS za nevyhnutnú, návrh MV SR však kritizuje


Únia miest Slovenska.


Otvoriť tému reformy spravovania štátu v nových podmienkach považuje Únia miest Slovenska (ÚMS) za nevyhnutnosť, keďže súčasný systém pokladá za nevhodný a obmedzujúci. Zdôrazňuje však potrebu koncepčného riešenia, nie čiastkového.


Kritizuje preto predložený návrh z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR, ku ktorému má viaceré výhrady. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

"Nemôžeme podporovať čiastkové návrhy, ktorých realizácia výrazne ovplyvní kvalitu života obyvateľov obcí a miest," odkazuje únia. Východiská pre návrh reformy verejnej správy neobsahujú podľa nej priamo súvisiace opatrenia, ako je rozdelenie kompetencií, prehodnotenie preneseného výkonu pôsobnosti štátnej správy, potrebné zmeny financovania územnej samosprávy či návrh financovania municipalít (väčších celkov). Považuje to za nevyhnutnú súčasť diskusie o komunálnej i regionálnej reforme.

Ako tvrdí, z materiálu nie sú zrejmé ani mechanizmy, akými sa majú zmeny dosiahnuť, absentuje tiež aspoň naznačenie očakávaných bariér a dôsledkov. Vytýka aj to, že nie je známe, akú úlohu budú zohrávať mestá v navrhovanom usporiadaní a do akej miery prinesie návrh lepšie podmienky na ich rozvoj.

"Z uvedených dôvodov považuje ÚMS aktuálny návrh iba za ďalší z názorov na zmenu územnosprávneho usporiadania, aké tu boli aj v minulosti," konštatuje Piršelová s tým, že takto začatý proces reformy verejnej správy označuje za chybný. Kriticky sa stavia aj k fungovaniu novovytvorenej pracovnej skupiny k reforme pod vedením rezortu. Únia je presvedčená, že zásadná zmena spravovania štátu nemôže byť rezortnou záležitosťou.

Únia v januári 2020 schválila a zverejnila materiál s názvom Dozrel čas na zmeny - pokračovanie reformy verejnej správy, ktorý obsahuje dôvody na zmenu, princípy a tézy, ktoré bude presadzovať. Na základe tohto dokumentu pripravuje aj vlastný návrh Slovensko 2032+. Jeho súčasťou je posilnenie slobody miest a obcí prostredníctvom zmeny ich financovania.

Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a MV SR. Konkrétne výstupy zahraničných i miestnych expertov priniesla aj nedávna konferencia v Bratislave. Tá má byť akýmsi prvým krokom k celospoločenskej debate o reforme samosprávy na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2020
Návrh reformy verejnej správy rozvíja aj možnosť zrušenia krajov, priznáva ÚMS
Reštrukturalizácia súčasnej podoby samosprávnych krajov a prechod ich kompetencií do agendy miestnej územnej samosprávy je jednou, no nie jedinou myšlienkou, ktorú obsahuje návrh reformy verejnej správy, pripravenej Úniou miest Slovenska (ÚMS).
viac
29.01.2020
ÚMS: Regionálna samospráva potrebuje prirodzené vymedzenie a väčšie kompetencie
Regionalizácia štátu je podmienená odovzdaním nových úloh a právomocí regiónom, ktoré musia byť vymedzené prirodzene s ohľadom na ich homogénnosť, dopravnú regionalizáciu SR a špecifickosť hlavného mesta SR.
viac
25.02.2021
Vyhlásenie ÚMS k podpredsedovi vlády SR Š. Holému a k novele stavebného zákona
Únia miest Slovenska (ÚMS) dôrazne žiada podpredsedu vlády SR Štefana Holého, aby zvážil a zmenil svoj slovník voči voleným predstaviteľom samosprávy.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %