Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.01.2022 09:35

Pri novom stavebnom zákone má plynúť prechodné obdobie týkajúce sa KPÚ


Ministerstvo kultúry SR.


V prechodnom troj- až päťročnom období od účinnosti novely zákona o výstavbe bude Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR poskytovať pamiatkovým úradom záväzné stanoviská k stavebnému konaniu, v ktorých má krajský pamiatkový úrad (KPÚ) pôsobiť v postavení špecializovaného stavebného úradu.


Samotné stavebné, respektíve kolaudačné rozhodnutia podľa návrhu zákona budú vydávať pamiatkari. Vyplýva to z dohody medzi predkladateľmi návrhu nového zákona o výstavbe a Ministerstvom kultúry (MK) SR v rámci vznesených pripomienok k legislatívnej úprave rozširujúcej kompetencie pamiatkarov.

Rezort kultúry informoval, že o zmenách v postavení pamiatkových úradov rokoval v pondelok 24. januára s Pamiatkovou radou. "Pre rezort je zásadné, aby bola ochrana pamiatkového fondu v novom legislatívnom prostredí posilnená, nie oslabená," zdôraznila po stretnutí ministerka kultúry Natália Milanová.

Upozornila tiež, že na základe analýzy, ktorú k návrhu nového zákona pripravil Pamiatkový úrad SR a Inštitút kultúrnej politiky MK, je na riadny výkon KPÚ v rámci rozšírených kompetencií potrebné zamestnať ďalších 213 pracovníkov a vybudovať osem nových pracovísk v regiónoch Gemer, Spiš, Záhorie, Turiec, Šariš, Zemplín. Celkové náklady by sa mali zvýšiť o takmer desať miliónov eur.

Práve skutočnosti s vyčíslením nákladov na zvýšené odborné kapacity a administratívnu záťaž Pamiatkového úradu (PÚ) SR a krajských pamiatkových úradov sa týkali pripomienky rezortu kultúry, ktoré k návrhu zákona vzniesol ešte v pripomienkovom konaní.

V súvislosti so zmenou postavenia pamiatkových úradov pripravuje MK aj novelu pamiatkového zákona. "Nové právomoci  krajských pamiatkových úradov a PÚ SR v ňom budú detailne špecifikované pre potreby pamiatkových území, kultúrnych pamiatok, ako aj archeologických nálezov a nálezísk," dodala ministerka.

Návrh novely zákona o výstavbe, ktorý vláda schválila 12. januára, určuje pre rôzne druhy stavieb podľa povahy a významu danej stavby špecializovaný stavebný úrad. Majú nimi byť aj KPÚ, a to pre stavby, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami, pre stavby v pamiatkovej rezervácii a pre stavby nachádzajúce sa na území zapísanom do zoznamu svetového dedičstva za podmienok ustanovených v medzinárodnej zmluve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2020
Povinnosť platiť príspevky do umeleckých fondov plánuje MK SR natrvalo zrušiť
Povinnosť umelcov platiť zo svojich autorských odmien a honorárov príspevky do umeleckých fondov zriadených zákonom, by mala definitívne zrušiť pripravovaná legislatívna zmena.
viac
07.10.2020
Dotácia MK by mohla ísť aj na odstránenie následkov mimoriadnych udalostí
Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.
viac
10.12.2020
Z veže Katedrály Najsvätejšej Trojice zložili poslednú časť lešenia
Z veže Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline zložili v stredu poslednú časť lešenia. Podľa ekonóma Žilinskej diecézy Petra Dubeca bola tohtoročná obnova veže prvou z dvoch častí obnovy exteriéru katedrály.
viac
22.05.2021
ZMOS: Potrebujeme rýchlu novelu existujúceho stavebného zákona, nie nový
Pripravovaný nový stavebný zákon považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za zle načasovaný. Problém má aj s jeho obsahom. Viac ako 89 percent starostov a primátorov v združení je za to, že stavebné konanie a územné rozhodovanie by malo byť naďalej originálnou kompetenciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %