Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.12.2016 10:13

Prešiel som Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín 765 km za 19 dní


Snímka: Vladimír Kašša


Po noci prebdenej vo vlaku z Trnavy do Prešova a ďalej autobusom som konečne prišiel na Duklu. Prezrel som si pamätník a začal šliapať cestu na západ. Míňam Vyšný Komárnik, cez les som prišiel do obce Medvedie, kde mi správca pravoslávnej farnosti veľmi ochotne ukázal miestny drevený kostolík.


Celková dĺžka trasy Cesty hrdinov SNP je 765 km. Z krajinárskej stránky je veľmi rôznorodá, čo vyplýva z jej dĺžky, ako aj skutočnosti, že nevedie len pohoriami, ale na určitých úsekoch zasahuje aj do obývaných kotlín a sídiel. Celkovo však prechádza najmä horami a kopíruje horské hrebene.

1. deň: Dukliansky priesmyk - Svidník (26,4 km)

Pprechádzam údolím potoka Karpišovka, tzv. Údolím smrti, kde na jeseň 1944 prebiehali ťažké boje pri oslobodzovaní našej vlasti od nemeckých vojsk. Na trase je vystavená dobová vojenská technika z II. svetovej vojny.

S úľavou prichádzam do Svidníka, oplotky na pasienkoch mi cestu predĺžili a musel som na určenie trasy použiť satelitnú navigáciu.

 2. deň: Svidník – Bardejov (47,3 km)

Na trasu som sa vydal vo Svidníku smerom ma Ostrý vrch a už zrána sa teplomer šplhal až na 35 stupňov. Na vrchole Ostrého vrchu, krátko po deviatej, mi zazvonil mobil Volal smenový inžinier a žiadal zadanie hesla. Len s námahou som z batoha vylovil telefón, zadal požadované heslo a šliapal som s úsmevom ďalej.

V Zborove som prechádzal cez rómsku osadu. Hlučno diskutujúci domáci na mňa pokrikovali, že mi nalejú. S úsmevom som odmietol a pokračoval na trase po prudkom stúpaní na Stebnícku Maguru, dolu cez sedlo Čerešňa do Bardejovských Kúpeľov a po výdatnej večeri do Bardejova. V noci bola intenzívna búrka a predpoludním pršalo, zostal som teda v Bardejove a pozrel si mestské pamiatky. Dojem z mesta bol veľmi dobrý, samospráva veľmi intenzívne pracuje na obnove pamiatok a vidno, že práce sú na veľmi vysokej odbornej úrovni.

Čítajte v Obecných novinách 47-48/2016 na str. 10.

Autor: Vladimír KAŠŠA, starosta obce Naháč


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2016
Prešiel som Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín 765 km za 19 dní (II. časť)
Putovanie starostu obce Naháč Vladimíra Kaššu po Ceste hrdinov SNP, ktorá je najdôležitejšou turistickou magistrálou na Slovensku.
viac
12.07.2017
Starosta Mýtnej P. Greksa sa na protest vzdá funkcie
Starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa sa ku koncu aktuálneho roka vzdá svojej funkcie. Ako uviedol, dôvodom je spochybnenie výstavby ďalších úsekov rýchlostnej cesty R2 v smere od Kriváňa na Košice, za ktoré ako aktivista bojuje už vyše desať rokov.
viac
02.01.2018
Miestne referendum bude riešiť odvolanie starostu
Na sobotu 6. januára je v obci Naháč pri Trnave vypísané mieste referendum za odvolanie starostu Vladimíra Kaššu. Vyhláseniu ľudového hlasovania predchádzala petičná akcia, ktorú signovalo 158 občanov. Obec má v súčasnosti 450 obyvateľov.
viac
08.01.2018
Starosta obce Vladimír Kašša zostáva aj po referende vo funkcii
Starosta obce Naháč Vladimír Kašša zostáva aj po sobotňajšom referende vo svojej funkcii. Obyvatelia obce v ňom odpovedali na otázku, či sú za jeho odvolanie z funkcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %