Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.04.2023 03:20

Pred jarnou migráciou vyčistili desiatky búdok, pribudli aj nové


Ilustračná snímka.


Správa Pieninského národného parku (PIENAP) pred jarným príletom a hniezdením vtáčích druhov vyčistila desiatky búdok, pribudli aj nové. Informovala o tom Správa PIENAP-u s tým, že apríl je mesiac, keď naším územím migruje najviac sťahovavých vtákov.


Prilietajú z juhu zo svojich zimovísk v Afrike a Ázii a putujú na severské hniezdiská, kde vychovajú novú generáciu svojho druhu.

"Desiatky sťahovavých druhov smerujú práve teraz aj na naše územie, kde nachádzajú vhodné podmienky na hniezdenie. Každoročne okolo tohto dátumu migrácia vrcholí a je sprevádzaná úchvatným prírodným divadlom - kŕdľami migrujúcich vtákov, návratom vtáčieho spevu a tiež vzácnymi nevšednými pozorovaniami jedincov v pre nich netypickom prostredí. Tie máme možnosť vidieť iba počas migrácie," vysvetľuje Správa PIENAP-u.

Ochranári z Pienin pred začiatkom migrácie vyčistili približne 100 búdok inštalovaných v minulom období, rozvešali 30 nových pre malé spevavce a ďalších 12 búdok inštalovali pre dudky v spolupráci s kolegami z Vojenských lesov a majetkov SR.

"V spolupráci s obcou Veľká Lomnica sme inštalovali hniezdnu podložku pre bociana bieleho ako náhradu po zrušenom hniezde na komíne miestneho kaštieľa," dodala Správa PIENAP-u. Zaujímavosťou podľa ochranárov je, že ju medzičasom obsadil bocian, ktorého ako mláďa krúžkovali na hniezde v Kežmarku. V rokoch 2020 až 2022, už ako dospelý jedinec, hniezdil v obci Vrbov vo farskej záhrade. Práve tento bocian ako adoptívny rodič v roku 2021 odchoval spolu so svojím partnerom mláďa, ktoré rodičia vyhodili z hniezda v obci Spišské Hanušovce krátko po vyliahnutí. "Žiaľ, tento prípad, aj keď sa zdalo, že dopadne dobre, sa skončil presne naopak. Mláďa už ako lietajúci jedinec počas silného vetra narazilo do kostolnej veže vo Vrbove a následne uhynulo. Stalo sa to len pár dní pred odletom bocianov do Afriky," upozornila Správa PIENAP-u.

Ochranári tieto vzácne informácie majú práve vďaka systematickému krúžkovaniu bocianov a ich pravidelnému sledovaniu. V tejto aktivite im môže pomáhať aj verejnosť a svoje pozorovania hlásiť na stránku www.bociany.sk, ale aj na sociálnej sieti PIENAP-u.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
14.01.2022
Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov
Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
31.03.2022
Ornitológovia zaznamenali prílety niektorých vtákov, vrchol migrácie neprišiel
Ornitológovia zaznamenali prílet prvých lastovičiek, bocianov či orlov krikľavých. V tomto čase očakávali vrchol vtáčej migrácie, ten však neprišiel. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %