Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.08.2020 08:00

Poslanci v Michalovciach rokovali o zmene územného plánu


Radnica Michalovce.


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Michalovciach vo štvrtok odštartovali proces obstarania deviatej zmeny územného plánu mesta. Dôvodom je 37 žiadostí od fyzických i právnických osôb o zmenu funkčného využitia územia.


Takmer všetky žiadosti, ktoré majú viesť k zmene územného plánu mesta, sa týkajú zmeny účelu využitia parciel pôvodne určených na plochy pre oddychovú zónu s prevahou oddychovej zelene, prípadne i s doplnkovou občianskou vybavenosťou na plochy pre občiansku vybavenosť a bývanie.      

Vo viacerých prípadoch túto zmenu kritizovali poslanci Milan Kaplan, Dušan Goda či Erik Sibal, ktorý poukázal na skutočnosť, že pri územnom plánovaní sídel s počtom obyvateľov od 30 000 do 50 000 by mala zeleň vo výškovej obytnej štvrti tvoriť 60 percent územia.     

„Niektoré predložené návrhy sú na úrovni zastavanosti 85 až 97 percent územia, čo považujem za nešťastné riešenie,” uviedol. I preto, aj na základe odporúčania mestskej rady, poslanci z návrhov vylúčili lokalitu, ktorá je súčasťou Parku študentov. Naopak, do zoznamu zmien pribudol návrh dopravného prepojenia ulíc Športová a Narcisová. „Dôvodom potreby zriadenia novej miestnej komunikácie je rozširovanie kapacít športových zariadení zimného štadióna a športovej haly,” argumentovala mestská rada s tým, že doterajšie napojenie len po Športovej ulici je najmä počas konania športových podujatí nedostatočné.      

Rozporuplnosti schvaľovaného materiálu si bol vedomý aj primátor mesta Viliam Zahorčák. „Na jednej strane je potešiteľné, že mnohí vlastníci, ale aj nie vlastníci, právnické či fyzické osoby, majú snahu zmeniť územný plán s cieľom zhodnotiť svoje pozemky, aby tam mohli niečo vybudovať. Toto je potešiteľné. Zároveň to naráža na odpor niektorých, ktorí s tým nesúhlasia,” povedal s tým, že poslanci svojím štvrtkovým rozhodnutím ešte len naštartovali dlho trvajúci proces. „Sme úplne na začiatku procesu, ktorý môže dopadnúť tak, že zastupiteľstvo, keď sa k tomuto bodu vráti niekedy možno o dva roky, buď všetky (zmeny, pozn. TASR) schváli, alebo tých, ktoré budú odporúčané, bude menej,” povedal, pričom pripomenul, že súčasťou spracovania zmien územného plánu je posudzovanie všetkých predmetných lokalít viacerými inštitúciami a svoje pripomienky bude môcť prezentovať i verejnosť.      

Keďže žiadateľmi o zmenu územného plánu mesta sú súkromní žiadatelia, nie mesto, samospráva si bude náklady spojené s obstaraním jeho návrhu vymáhať od žiadateľov. Verejné obstarávanie k nemu bude realizovať až po úhrade poplatkov súvisiacich s procesom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Mesto pripravuje nový územný plán
Mesto Vráble pripravuje nový územný plán. Mesto ako orgán územného plánovania konštatovalo, že sa zmenili územno-technické, hospodárske a sociálne predpoklady a na základe toho rozhodlo o obstaraní nového Územného plánu mesta Vráble.
viac
28.11.2016
Aktualizáciu územného plánu Popradu dokončujú po takmer dvoch rokoch
V Poprade dokončujú práce na najdôležitejšom dokumente z pohľadu jeho ďalšieho rozvoja, a to zmene a doplnku 2016 Územného plánu mesta Poprad (ÚPN).
viac
06.08.2020
Hlivák: Zákon pre výstavbu nájomných bytov upraví pracovná skupina
Výstavba nájomných bytov nie je podľa Hliváka pre ÚVO novou témou a úrad už niekoľko rokov pracuje na tom, aby samosprávy neporušovali zákon.
viac
30.03.2021
Plán udržateľnej mobility BSK má vyvážiť pomer osobnej a verejnej prepravy
Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa v pondelok 29. marca zišli na svojom XXVI. pracovnom zasadnutí. Na programe bolo celkovo 22 bodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %