Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
18.12.2018 04:55

Poslanci schválili rozpočet na rok 2019, je krízový a reštriktívny


Mestský úrad v Skalici. (Zdroj: SB)


Poslanci Mestského zastupiteľstva v Skalici schválili v piatok (14.12.) rozpočet na rok 2019, ktorý novozvolená primátorka nazvala krízovým a reštriktívnym.


Rozpočet poslanci schválili väčšinou, keď proti boli iba dvaja poslanci zo 17 prítomných. "Návrh rozpočtu je krízový a reštriktívny, ale vyrovnaný. Je pripravený tak, aby to všetky naše organizácie nepocítili a pracovali bez obmedzení. Rozpočet je postavený tak, aby občania mesta mali počas roka poskytované služby na úrovni, na akú boli zvyknutí," uviedla k rozpočtu primátorka Skalice Anna Mierna.       

Ako ďalej poznamenala primátorka, rozpočet bol tvorený v rýchlosti, keďže už deň po jej oficiálnom nástupe do funkcie musel byť zverejnený na úradnej tabuli, aby mohol byť schválený na zastupiteľstve. "V rozpočte musíme riešiť nepríjemné skutočnosti, ako sú vratky z realizovaných projektov v aktuálnej výške 43.000 eur. K tomu som ako nechcený darček dostala aj vratku za totálne pokazený projekt cyklotrasy do Zlatníckej doliny, kde mestu Skalica vymeral riadiaci orgán na vrátenie sumu vo výške 450 000 eur," upozornila primátorka. Ako ďalej uviedla, predpokladá, že bude mať podstatne vyššiu príjmovú časť, ako je v schválenom rozpočte.       

Mesto si podľa schváleného rozpočtu plánuje zobrať úver 700 000 eur. "Štyri roky som sa snažil, aby úverové zaťaženie mesta kleslo o 1,7 milióna eur. Týmto tempom bude mesto za dva a pol roka tam, kde som ho prevzal. Čo sa týka rozpočtu, nie všade sa škrtalo, ako spomína primátorka. Napríklad kapitálové náklady na Dom zdravia sa zvýšili zo 135 000 na 270 000 eur. Nepodporil som rozpočet, ktorý zvyšuje úverové zaťaženie mesta," poznamenal k rozpočtu poslanec a bývalý primátor Ľudovít Barát.

Poslanec Žigmund Pálffy pôvodne navrhol zmenu, aby v rozpočte neboli krátené finančné prostriedky pre šport. Po rozprave však zobral návrh späť, čo zdôvodnil tým, že nevidí šancu, aby bol návrh v zastupiteľstve úspešný.       

Najbližšie MZ v Skalici sa uskutoční 10. januára 2019.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Spravodlivosť v područí mocných?
To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.
viac
18.06.2019
Mesto plánuje predaj majetku, očakáva z neho príjem takmer 600-tis.eur
Primátorka mesta Skalica Anna Mierna predloží na najbližšom mestskom zastupiteľstve (MsZ) v rámci programu schválenie odpredaju mestského majetku v minimálnej sume 591.312,50 eura. Vyplýva to z podkladov, ktoré dostali poslanci MsZ pred zastupiteľstvom, ktoré sa uskutoční v stredu 19. júna.
viac
02.04.2020
Mesto Skalica pristupuje k ekonomickým opatreniam
Mesto Skalica obmedzilo obstarávania tovarov, prác a služieb okrem obstarania investícií podporených z grantov Európskej únie. Informovala o tom Alena Javorská zo sekretariátu primátorky.
viac
01.07.2021
Petržalka hospodárila v roku 2020 s prebytkom vyše 5,87 mil. eur
Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške viac ako 5,87 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2020, ktorý tento týždeň schválili miestni poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %