Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.10.2019 08:10

Poslanci odsúhlasili budúcoročné zvýšenie mestských daní


Ilustračná snímka


Obyvatelia Banskej Štiavnice či majitelia podnikateľských prevádzok na území mesta si v budúcom roku priplatia na daniach. Mestskí poslanci v stredu schválili nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje výšku miestnych daní.


Vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici Kamila Lievajová priblížila, že zmeny sa dotknú sadzieb daní z pozemkov i stavieb. "Poslanci najviac zdvihli sadzbu dane pri chatách a stavbách na individuálnu rekreáciu," priblížila Lievajová.       

Od budúceho roka sa zvýši aj sadzba dane z bytov a takisto nebytových priestorov v bytových domoch, či už sú určené na podnikanie alebo nie. Obyvatelia si priplatia aj v prípade dane za psa, sadzba sa zdvíha za psov chovaných v bytovom dome i pri rodinných domoch. Poslanci tiež odklepli zvýšenie dane za umiestnenie terasy.       

Podľa Lievajovej sa mestské dane v meste nemenili približne sedem rokov. "Odvtedy už síce došlo k úprave VZN, ale boli to len kozmetické úpravy," podotkla. Ako ďalej skonštatovala, potreba zvýšenia mestských daní vznikla preto, že sa neustále zvyšujú požiadavky na údržbu verejnej zelene, verejných priestranstiev a miestnych komunikácií.       

Samospráva predpokladá, že úpravou sadzieb navýši svoje príjmy v tejto oblasti o 120.000 až 150.000 eur. "Samozrejme presne to budeme vedieť až po zapracovaní do systému a po daňových priznaniach v budúcom roku," dodala Lievajová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2016
Do Banskej Štiavnice prídu kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy
Koncom septembra prídu do Banskej Štiavnice kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy. V piatok 30. septembra sa tu totiž začne prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku Amplión.
viac
24.10.2019
Poplatky za komunálne odpady sa v Banskej Štiavnici od budúceho roka zvýšia
Obyvatelia Banskej Štiavnice si od budúceho roka za nakladanie s komunálnymi odpadmi priplatia. Zvýšenie poplatkov sa dotkne aj podnikateľských subjektov, poslanci s účinnosťou od januára budúceho roka schválili aj zvýšenie poplatku za množstvový zber.
viac
27.11.2019
Občania odštartovali petíciu, bojujú proti razantnému zvýšeniu daní
Petíciu proti zámeru neúmerne a neprimerane zvýšiť dane v meste odštartovali v utorok v Banskej Bystrici.
viac
10.12.2019
Poslanci rozhodnú, či sa od budúceho roka zdvihnú dane najmä za nehnuteľnosť
Pod petíciu proti ich neprimeranému zvýšeniu sa za necelé dva týždne podarilo zástupcom petičného výboru vyzbierať viac než 5200 podpisov. V pondelok ju odovzdali banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %