Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.09.2022 10:35

Pestovatelia konopy siatej z Pčoliného vidia v tejto komodite veľký potenciál


Na snímke konopné pole v Pčolinom v okrese Snina. Snímka zdroj: (tasr).


Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v tomto roku eviduje na Slovensku 55 subjektov, ktoré pestujú konopu siatu na celkovej výmere 135 hektárov. Medzi nimi sú aj manželia Silvia a Peter Vodalovci z obce Pčoliné v okrese Snina. Podľa nich má táto komodita veľký potenciál a je po nej značný dopyt.


"Na Slovensku máme úžasné klimatické podmienky na pestovanie takzvanej technickej konopy. Bezproblémovo zvládla aj tohtoročné extrémne sucho. Musíme však prekonať démonizovanie tejto rastliny. Nie je to marihuana, neobsahuje psychotropné látky," zdôraznil Vodal s tým, že ide o širokospektrálnu rastlinu. Okrem potravinárskej oblasti má využitie aj v priemysle vrátane stavebníctva. Zároveň výrazne čistí vzduch od CO2 a tým prispieva k znižovaniu uhlíkovej stopy.

S pestovaním konopy začali zo zvedavosti pred šiestimi rokmi, v súčasnosti hospodária na výmere desiatich hektárov. Aby dokázali pokryť potreby len slovenského trhu, podľa jeho slov by museli konopu pestovať na desaťkrát väčšej výmere.

Vodalovci vyrábajú napríklad konopný olej, lúpané semiačka či proteín. Zo stonky získavajú pazderie a vlákno, ktoré sú žiadané v stavebníctve, ale aj v textilnom a papiernickom priemysle. "Hektár technickej konopy počas troch mesiacov dokáže vyprodukovať okolo desať ton biomasy. Použiť sa dá aj na výrobu ekopeliet či brikiet," povedal s tým, že niektorí z nej vyrábajú i biodegradovateľný príbor či tácky.

Problém vidí v absencii spracovateľských kapacít na Slovensku, hmotu musia s týmto cieľom vyvážať. "Spracovateľské linky stoja rádovo státisíce eur. Zapájame sa do rôznych výziev aj na europrojekty. Pracujeme na tom, aby sme sem doniesli technológiu na spracovanie, hlavne konopnej slamy, ktorá je veľmi žiadaná," vysvetlil. Podľa jeho slov by to prispelo aj k zvýšeniu zamestnanosti v regióne. V tomto rodinnom podniku ročne zamestnávajú dvoch až troch ľudí, počas žatvy či spracovania konopy zhruba desať.

V súčasnosti disponujú starým zapožičaným dekortikátorom, čo je zariadenie na prvotné spracovanie, drvenie a lámanie konopnej slamy. "Nie je úplne funkčný, ide o repasovaný stroj, ale dokáže spracovať stonku. Žiaľ, nie v 100-percentnej kvalite. Čakáme, či nám budú schválené peniaze na novšiu technológiu, čo by nám zabezpečilo celoročnú prevádzku," vysvetlil s tým, že počas roka by tak na svojej konopnej farme mohli stabilne zamestnávať viac ľudí, pričom by sa mohli zapojiť aj ďalší farmári.

Oproti vlaňajšku podľa údajov z PPA klesla výmera, na ktorej sa pestuje konopa siata, o viac než polovicu. Za posledných osem rokov ju v najväčšej miere pestovali v roku 2017, keď evidovali 53 subjektov na ploche viac ako 477 hektárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2016
Pre problémy s vodou skončili s chovom chráneného raka riečneho
V hornonitrianskej obci Sebedražie skončili v uplynulom období so záchranným chovom chráneného raka riečneho. Dôvodom bol podľa prevádzkovateľov račej farmy problém s miestnym potokom Ciglianka, na ich rozhodnutí sa podieľala aj zložitá byrokracia.
viac
04.01.2018
Malých farmárov podporí agrorezort piatimi miliónmi eur
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) vyhlásilo výzvu na podporu malých farmárov. Chce tak pomôcť malým poľnohospodárom pri štarte podnikateľskej činnosti a rozvoji rastlinnej aj živočíšnej výroby v krajine.
viac
23.12.2020
Podpora Programu rozvoja vidieka v roku 2020
V rámci Programu Rozvoja vidieka SR 2014 -2020 bolo v roku 2020 vyhlásených 5 výziev. Novinku predstavovali dve výzvy, kde sa listinné doručenie žiadosti o nenávratný finančný príspevok nahradilo výlučne elektronickým doručením.
viac
27.11.2023
PPA: Vyplatila už takmer celú alokáciu v rámci pomoci známej ako Zelená nafta
Pôdohospodárska platobná agentúra už vyplatila takmer celú tohtoročnú štátnu pomoc pre prvovýrobcov v rastlinnej a živočíšnej výrobe, známu ako Zelená nafta. K aktuálnemu dátumu poslala na účty prijímateľov 29,6 milióna eur z celkovej sumy 30,8 milióna eur, teda vyše 96 % vyčlenených prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %