Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.02.2021 12:40

Odborníci z PSK doplnili do máp údaje z obcí s rómskou populáciou


Na ilustračnej snímke rómska osada Ostrovany v okrese Sabinov. Snímka zdroj: (tasr).


Terénny zber dát v šiestich obciach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s rómskou populáciou upozornil odborníkov na viaceré dôležité zistenia, ktoré sa týkajú aj tamojších obydlí.


Zozbierané údaje zdigitalizovali a implementovali do plánov hospodárskeho a sociálneho rozvoja daných obcí. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Pri terénnom mapovaní obcí Ostrovany, Varhaňovce, Dlhé Stráže, Varadka, Krivany a Čičava zistili odborní pracovníci napríklad nesúlad súpisných čísel domov s referenčným registrom. Takisto sa v niektorých obciach stretli s pomerne vysokým podielom domov bez fasád,” uviedla Jeleňová.

Zaujímavosťou je podľa jej slov aj relatívne vysoký podiel striech s eternitom ako stavebným materiálom s nepriaznivým vplyvom na zdravie. „V obci Varhaňovce ide o viac ako 23 percent všetkých budov v obci, čo je pre obyvateľov a vedenie obce varovný signál, aby v budúcnosti zvážili výmenu týchto striech a možnosti financovania napríklad aj z európskych zdrojov. Ďalším alarmujúcim zistením je, že v obci Ostrovany je približne každá tretia obytná budova v nevyhovujúcom stave, to znamená, že predstavuje budovu núdzového bývania,” priblížila Jeleňová.

Okrem toho zaznamenali relatívne vysoký nesúlad medzi dátami Základnej bázy údajov geografického informačného systému (ZB GIS) a realitou v Čičave, Ostrovanoch a Varhaňovciach. „Jedným z dôvodov týchto odlišností môže byť napríklad aj pomerne vysoké tempo rastu zástavby v obci či nesúlad s katastrálnymi dátami,” povedala Jeleňová.

Zber dát realizovali ešte v septembri minulého roka odborníci z Úradu PSK a študenti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove v rámci iniciatívy Catching up regions.

Terénnemu zberu v šiestich obciach s rómskou populáciou predchádzal v júni 2020 workshop Roma Settlements Mapathon na Úrade PSK. Študenti PU a odborníci z Úradu PSK na ňom zaznačovali nezmapované územia podľa satelitných snímok. A to najmä budovy a cesty vo vybraných rómskych osadách, ktoré boli zaznamenané nesprávne alebo vôbec.

Podľa Atlasu rómskych komunít (ARK) z roku 2019 žije na území PSK približne 127 000 rómskych obyvateľov. Tematická mapa Marginalizované rómske komunity na geoportáli PSK www.geopresovregion.sk zobrazuje podiel a počet rómskeho obyvateľstva v obciach, ktoré sú súčasťou Atlasu rómskych komunít 2004, 2013 a 2019.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2019
Atlas rómskych komunít vyjde po lete, predpokladá ministerka vnútra D. Saková
Aktualizovaný Atlas rómskych komunít by mohol vyjsť po letných prázdninách. Predpokladá to ministerka vnútra SR Denisa Saková.
viac
10.07.2019
Turistické noviny leto a jeseň 2019
Tipy na výlety, zaujímavosti, podujatia a novinky v cestovnom ruchu v celom Prešovskom kraji. Rozmanité informácie nájde verejnosť v treťom vydaní Turistických novín Prešovského kraja, tentoraz na sezónu leto/jeseň 2019.
viac
17.09.2020
Výzva pre subjekty zo ŽSK z Programu Interreg V-A PL-SK 2014 – 2020
Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so Zväzkom Euroregión „Tatry” vyhlásil výzvu na predkladanie Žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty v rámci Programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Termín uzávierky je 30. september 2020.
viac
30.11.2020
Anketu Najlepší v cestovnom ruchu PSK prispôsobili koronakríze
Siedmy ročník ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020 vyhlásila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Tradičné kategórie tento rok nahradia len dve, reagujú tak na situáciu okolo nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %