Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.09.2021 09:45

Očkovanie treťou dávkou vakcíny by malo byť v rukách samospráv a krajov


Ilustračná snímka


S takouto požiadavkou prichádza Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Predstavil zároveň opatrenia proti tretej vlne pandémie, ktorých súčasťou je rozšírenie mobilného očkovania v regióne, pilotné očkovanie v nákupnom centre či informačná kampaň.


"Myslíme si, že organizované očkovanie by malo byť v rukách samospráv a samosprávnych krajov. Budeme presviedčať štát, že to vieme urobiť efektívnejšie a lepšie," uviedol v utorok na tlačovej konferencii predseda BSK Juraj Droba.       

Práve skúsenosti s prvými dvoma dávkami vakcíny, generovaním certifikátov či covid passov, nefunkčným call centrom alebo "zabudnutými" SMS boli podľa kraja najnepríjemnejšími skúsenosťami v rámci očkovania. „Domnievame sa, že je to nereformovateľné a systém objednávania a rezervácie termínov treba založiť na zelenej lúke,“ poznamenal lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.       

Bratislavský kraj zároveň spustil informačnú kampaň Pýtame sa za vás, v ktorej odborníci odpovedajú na najčastejšie otázky či obavy tých, ktorí sa nechcú dať zaočkovať. Edukácia počas prvých dvoch vĺn bola podľa kraja zanedbaná, o čom svedčia aj výsledky prieskumu. Podľa neho si 59 percent myslí, že vakcíny boli vyvinuté veľmi rýchlo, 26 percent sa obáva negatívnych vedľajších účinkov a 15 percent je presvedčených, že zdraví ľudia vakcíny nepotrebujú. "Vstupujeme do tretej vlny a ak sa poučíme z predchádzajúcich dvoch, vieme ochrániť a zachrániť životy aj ekonomiku," podotkol Droba.       

Kraj zároveň rozšíri mobilné očkovanie v regióne, mobilné očkovacie tímy budú pravidelne vyrážať do obcí v rámci regiónu. Otestovať chce aj očkovanie v nákupnom centre v hlavnom meste, konkrétnosti však prezradiť, aj pre prebiehajúce rokovania, zatiaľ nechce. V prípade potreby je pripravený okamžite opätovne otvoriť veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ).       

K prípadnému zatváraniu chce pristupovať opatrne a selektívne, sústrediť sa chce ohniská. Pri školách pripomína, že dištančné vyučovanie narazilo na svoje limity, vyzdvihuje preto potrebu prezenčného vyučovania. V rámci opatrení nezabúda kraj ani na domovy sociálnych služieb, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti. Pri klientoch je to 81 percent a u zamestnancov 76 percent. "Evidujeme dobrovoľníkov, ktorí v prípade nedostatku zamestnancov v zariadení počas karantény sú ochotní vypomáhať," skonštatoval podpredseda BSK pre zdravotníctvo Juraj Štekláč. Pripravený je plán reprofilizácie lôžok či distribuovanie ochranných pomôcok s rezervou.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2020
BSK spustil službu pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc alebo ju ponúkajú
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spustil internetovú službu s názvom POMÔŽME SI. Spája ľudí, ktorí potrebujú pomoc s tými, čo pomoc vedia ponúknuť. Služba pomáha obyvateľom kraja v ťažkej životnej situácii ovplyvnenej koronavírusom a snaží sa znížiť negatívne dopady opatrení.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
05.05.2020
ZOMOS žiada premiéra o zrušenie zákazu účasti verejnosti na rokovaniach
Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) žiada premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o zrušenie zákazu účasti verejnosti na rokovaniach obecných zastupiteľstiev.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %