Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
14.04.2023 11:40

Ochranári upozorňujú na zákaz zbierania jarných kvetov


Snímka zdroj: (tasr).


Ochranári upozorňujú na zákaz zbierania kvetov, ktoré v tomto období rastú v prírode. Medzi chránené druhy patria napríklad snežienky či poniklece a za ich odtrhnutie alebo vykopanie hrozí pokuta.


"Snežienka sa zaradila medzi chránené druhy, takže je zakázané ich zbierať vo voľnej prírode, čo oproti minulosti bolo možné. Z jarných kvetov, ktoré veľmi upútajú pozornosť, sú poniklece. Poniklec je fialový kvet, pupene sú opatrené chĺpkami, ktoré ich chránia pred mrazom, pretože kvitnú veľmi skoro. Už v polovici marca sa objavujú v prírode. Na Slovensku máme viacero druhov poniklecov a všetky sú chránené. Takisto je zakázané ich zberať," uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR - Regionálneho centra ochrany prírody (RCOP) Prešov.

Okrem trhania kvetov je zakázané aj ich vykopávanie. Na jednej strane by človek podľa Hrešovej porušil zákon, na druhej strane mu v záhrade nevyrastú. "Pretože špecifické podmienky, hlavne čo sa týka geológie pôdy, nevieme nastaviť v umelých podmienkach," vysvetlila.

Medzi ďalšie skoré jarné kvety patrí šafrán. Rovnako ako i poniklec a snežienka je jedovatý. "Živočíchy, bylinožravce to vedia, a preto ich nechajú na pokoji a počkajú si na zelenú trávu, ktorá vzápätí vyraší po týchto kvetoch," priblížila Hrešová.

Z kvetov, ktoré si ľudia môžu natrhať sú chochlačky, veternice či iskerníky. "Vytvárajú v lese jarný aspekt. Kvitnú ešte pred olistením stromov. Ľudia si ich môžu natrhať, avšak väčšinou nevydržia veľmi dlho vo váze. Radšej by som však odporúčala pokochať sa pohľadom na nich v lese," dodala Hrešová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
Prielom Hornádu budú môcť splavovať vodáci, ochranári s tým nesúhlasia
Pred začiatkom letnej turistickej sezóny v Národnom parku Slovenský raj po 30 rokoch obnovili splavovanie Hornádu. Ochranári však s touto akciou nesúhlasia.
viac
08.11.2018
Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia
Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko.
viac
12.11.2018
Farebný kvetinový svet začína v jeseni
V prešovských kvetinových záhonoch pribúdajú v týchto dňoch tisíce nových kvetov, trvaliek a cibuľovín. Tie farebne skrášlia ulice mesta počas budúceho roka.
viac
19.10.2021
Lesníci chcú spracovať stromy po vetrovej kalamite. Ochranári im v tom bránia
Štátna ochrana prírody svojím rozhodnutím z 15. 7. 2021 zablokovala spracovanie vetrovej kalamity v lokalite Čierny Váh. Slovenská lesnícka komora sa absolútne nestotožňuje s týmto stanoviskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %