Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
17.04.2021 09:05

Ochrana zraniteľných v čase asistovaného sčítania obyvateľov 2021


Ilustračný výrez plagátu


Ministerstvo vnútra SR vníma sčítanie obyvateľov ako veľkú výzvu pre všetkých občanov Slovenska. Ukončená on-line fáza prechádza k asistovanému sčítaniu. Táto situácia však vytvára priestor pre podvodníkov, preto MV SR v spolupráci so Štatistickým úradom SR spúšťa rozsiahlu informačnú kampaň.


Informačnou kampaňou chceme spolu s hlavným organizátorom sčítania obyvateľov, Štatistickým úradom SR, a partnermi, ochrániť najzraniteľnejšie skupiny občanov SR (najmä ťažko chorí, imobilní, zdravotne postihnutí a aj mnohí seniori). Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR pracoval intenzívne niekoľko týždňov na informačných materiáloch s radami, odporúčaniami a postupmi pre tých, ktorých sa asistované sčítanie týka. Pripravili sme leták, ktorý je vyhotovený v slovenskom, maďarskom a rómskom jazyku a štvrtá verzia je zjednodušená, tzv. ľahko čitateľná (minimalizácia textu, obrazové inštrukcie). K dispozícii je tiež inštruktážne video pre nepočujúcich obsahujúce titulky.

„Keďže sme v praxi zažili mnoho podvodných praktík najmä vo vzťahu k seniorom, asistované sčítanie môžu opäť využiť podvodníci vydávajúci sa za mobilných sčítacích asistentov. Preto som rád, že sme so Štatistickým úradom a ďalšími partnermi spojili sily. Vďaka včas poskytnutým informáciám môžeme ochrániť našich občanov pred prípadnými podvodníkmi,“ zdôraznil minister vnútra SR Roman Mikulec.

Niekoľko pokusov o podvod bolo zaznamenaných už v priebehu on-line sčítania. V regiónoch sa vyskytli falošní sčítací asistenti, ktorí ušli akonáhle chceli občania privolať políciu. Objavili sa napríklad v obciach na Záhorí a zaznamenali ich aj v Bánovciach nad Bebravou. Občanom, ktorí sa stanú obeťami trestného činu, odporúčame okrem kontaktovania polície, aby sa obrátili aj na informačné kancelárie pre obete trestných činov (IK) zriadené v každom krajskom meste na Slovensku, kde im pracovníci poskytnú základné informácie a usmernenie.

Partneri:

- Združenie miest a obcí Slovenska

- Únia miest Slovenska

- Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím

- Rada vlády SR pre práva seniorov (Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR)

Príloha obsahuje:

- informačný materiál s radami a odporúčaniami k asistovanému sčítaniu

- kontakty na IK/letáky

- štatistické údaje o obetiach kriminality od r. 2016 do r. 2020

- odporúčania a rady „COVID-19 leták“

Informácie o možnostiach pomoci, prevencii kriminality a kontakty na IK nájdete na:

https://prevenciakriminality.skwww.minv.sk

Facebook Prevencia kriminality

Užitočný kontakt:

Fórum pre pomoc starším – www.forumseniorov.sk, prevádzkuje bezplatné poradenské centrum a krízovú Senior linku 0800 172

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
29.01.2021
Asistované sčítanie obyvateľov, domov a bytov v roku 2021
Poslanci NR SR schválili 28. januára 2021 novelu zákona, ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predkladateľom zákona je Štatistický úrad SR.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
15.06.2021
Do cenzu sa elektronicky a asistovane zapojilo 5,22 milióna obyvateľov
Počas elektronickej i asistovanej formy sčítania obyvateľov sa do cenzu zapojilo 5,22 milióna ľudí. Celkový podiel sčítaných predstavuje 92,7 percenta z odhadovaného počtu obyvateľov. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %