Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.06.2023 10:35

Obec chce z envirofondu financovať kompostéry a traktor na odvoz odpadu


Ilustračná snímka.


Do dvoch výziev vyhlásených Enviromentálnym fondom sa nedávno zapojila obec Dobrá Niva v okrese Zvolen.


O financie z prvej žiadajú na nákup kompostérov pre obyvateľov a techniky na prekopávanie kompostu pre obecné kompostovisko a z druhej na zakúpenie traktora s čelným nakladačom potrebným na zber a zvoz triedeného odpadu.

Ako obec informuje, v prvom prípade ide o zlepšenie systému zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu v obci. V prípade, že budú úspešní, obec zaobstará kompostéry s objemom minimálne 1050 litrov v počte 530 kusov, ktoré budú umiestnené do každého domu. "Zároveň plánujeme obstarať prekopávač kompostu, aby sme mohli zvýšiť množstvo a zároveň aj kvalitu vyprodukovaného kompostu. Rozšírením separovania a zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) sa zvýši celkový podiel vyseparovaných zložiek, čím sa znížia výdavky na odvoz odpadu z obce," uvádza samospráva.

Z druhej výzvy by chceli získať traktor s čelným nakladačom. Traktor bude slúžiť na zber a zvoz BRKO, objemného odpadu a drobného stavebného odpadu a postupne tak zrealizovať obmenu zastaranej techniky.

Obec sa podľa starostu Milana Jakubíka vzhľadom na obmedzenosť rozpočtu zapája takmer do každej dostupnej výzvy, kde je reálna šanca, že bude úspešná a realizácia projektu bude mať pozitívny vplyv na rozvoj obce.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
ŽSR budovu zastávky nedajú obci zdarma, chcú za ňu 18-tis. eur
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur.
viac
28.02.2020
Obec Dobrá Niva budovu železničnej zastávky nekúpi
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, o ktorý prejavila záujem tamojšia samospráva, sa do majetku obce nedostane. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ako vlastník nehnuteľnosti, ju totiž obci ponúkli za 18 000 eur, čo ale miestni poslanci neakceptovali.
viac
12.06.2021
Dobrá Niva podala žiadosť o úver na ŠFRB, dom služieb chce prestavať na byty
Obec Dobrá Niva v okrese Zvolen podala v uplynulých dňoch žiadosť o úver na Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a o dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR na rekonštrukciu dvoch podlaží tamojšieho domu služieb.
viac
03.11.2023
Dobrá Niva potrebuje čo najskôr novú ČOV, Envirofond požiadali o 950-tis. eur
Dobudovanie kanalizácie a stavba novej čistiarne odpadových vôd (ČOV) a následné prepojenie starej ČOV s novou je najväčšou výzvou pre nadchádzajúce obdobie pre vedenie obce Dobrá Niva v okrese Zvolen.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %