Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
01.06.2023 10:35

Obec chce z envirofondu financovať kompostéry a traktor na odvoz odpadu


Ilustračná snímka.


Do dvoch výziev vyhlásených Enviromentálnym fondom sa nedávno zapojila obec Dobrá Niva v okrese Zvolen.


O financie z prvej žiadajú na nákup kompostérov pre obyvateľov a techniky na prekopávanie kompostu pre obecné kompostovisko a z druhej na zakúpenie traktora s čelným nakladačom potrebným na zber a zvoz triedeného odpadu.

Ako obec informuje, v prvom prípade ide o zlepšenie systému zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu v obci. V prípade, že budú úspešní, obec zaobstará kompostéry s objemom minimálne 1050 litrov v počte 530 kusov, ktoré budú umiestnené do každého domu. "Zároveň plánujeme obstarať prekopávač kompostu, aby sme mohli zvýšiť množstvo a zároveň aj kvalitu vyprodukovaného kompostu. Rozšírením separovania a zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) sa zvýši celkový podiel vyseparovaných zložiek, čím sa znížia výdavky na odvoz odpadu z obce," uvádza samospráva.

Z druhej výzvy by chceli získať traktor s čelným nakladačom. Traktor bude slúžiť na zber a zvoz BRKO, objemného odpadu a drobného stavebného odpadu a postupne tak zrealizovať obmenu zastaranej techniky.

Obec sa podľa starostu Milana Jakubíka vzhľadom na obmedzenosť rozpočtu zapája takmer do každej dostupnej výzvy, kde je reálna šanca, že bude úspešná a realizácia projektu bude mať pozitívny vplyv na rozvoj obce.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
ŽSR budovu zastávky nedajú obci zdarma, chcú za ňu 18-tis. eur
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur.
viac
12.06.2021
Dobrá Niva podala žiadosť o úver na ŠFRB, dom služieb chce prestavať na byty
Obec Dobrá Niva v okrese Zvolen podala v uplynulých dňoch žiadosť o úver na Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a o dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR na rekonštrukciu dvoch podlaží tamojšieho domu služieb.
viac
03.11.2023
Dobrá Niva potrebuje čo najskôr novú ČOV, Envirofond požiadali o 950-tis. eur
Dobudovanie kanalizácie a stavba novej čistiarne odpadových vôd (ČOV) a následné prepojenie starej ČOV s novou je najväčšou výzvou pre nadchádzajúce obdobie pre vedenie obce Dobrá Niva v okrese Zvolen.
viac
19.03.2024
Obec Dobrá Niva plánuje v tomto roku začať s budovaním oddychovej zóny
Obec Dobrá Niva vo Zvolenskom okrese plánuje v tomto roku začať s budovaním novej oddychovej zóny. Patrí k dlhšie plánovanej investícii obce a zároveň najväčším investičným projektom tohto roka. TASR to povedal starosta Milan Jakubík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %