Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.03.2016 09:30

Obce preferujú finančne nenáročné spolurozhodovanie


Verejné zhromaždenie obyvateľov Bernolákova. (Ilustračné foto: archív)


Napriek tomu, že komunálna legislatíva iba jednou vetou upravuje zhromaždenie obyvateľov obce, viac ako 52 % samospráv za ostatných desať rokov uplatnilo tento spôsob spolurozhodovania.


Zákon o obecnom zriadení uvádza, že obecné zastupiteľstvo môže na prerokovanie obecných vecí zvolať zhromaždenie obyvateľov obce alebo jej časti. Napriek tomu, že v zákone je tento inštitút upravený len jednou vetou, a je vecou samosprávy, či ho bude využívať a akým spôsobom ho upraví, nedávny prieskum Združenia miest a obcí Slovenska poukazuje na záujem samospráv o jeho využívanie.

Súčasne poukazuje na prichádzajúci trend v podobe snahy samospráv zaviesť vlastné pravidlá na vykonávanie zhromaždenia obyvateľov obce. Zhromaždenie obyvateľov obce je spôsob prerokovania vecí verejných, ktorého podmienky si môže každá obec určiť vo svojom dokumente, a to podľa vlastného uváženia. V porovnaní s miestnym referendom ide o neformálnejšiu a finančne i organizačne menej náročnú formu spolurozhodovania. Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.

Čítajte v Obecných novinách 9-10/25016 na str 3.

Autor: (Michal Kaliňák, hovorca ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2024
Zoborské ferraty sprístupnia v máji
Nová turistická sezóna na zoborských ferratách sa začne 1. mája. Informovalo o tom Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.
viac
16.04.2024
Inkluzívny klub nás nechal nazrieť do sveta inakosti
V piatok 12.4.2024 sa v Obecnej knižnici v Beluši uskutočnilo prvé stretnutie inkluzívneho klubu spojené s poradenstvom, prednáškou o diagnostike a filmovým dokumentom z projektu Jeden svet v komunitách.
viac
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
16.04.2024
Obrovský záujem o cestovné doklady spôsobil sklz v ich výrobe
Od začiatku tohto roka prijali oddelenia dokladov na Slovensku takmer 234-tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu. Vlani v rovnakom období to bolo asi 120-tisíc žiadostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %