Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
25.07.2019 01:43

Nitra sa vracia k oslavám staromestských hodov i dožiniek


Ilustračná historická snímka, zdroj: aukro.cz


Mesto Nitra sa po dlhom čase vracia k oslavám staromestských hodov, ktoré budú spojené s dožinkami. V sobotu 17. augusta prejde centrom mesta dožinkový sprievod. Na námestí sa uskutoční hodová tancovačka s verejnou školou miestnych tancov a chýbať nebude ani škola pečenia „nitránskych lokší“.


K hodovej atmosfére prispejú aj predajcovia lokálnych výrobkov, vínny stan s regionálnymi vínami, stánky s tradičnými jedlami i prvý tohtoročný burčiak. Podujatie pripravilo mesto Nitra v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom.      

Obnova dožiniek je podľa viceprimátora Nitry Daniela Balka jednou z ciest, ako prinavrátiť mestu imidž nadregionálneho centra zdravých produktov a kvalitnej lokálnej výroby. „Oslava hodov bola vždy aj o trhovníkoch, remeselníkoch a zábave, spojenie týchto dvoch sviatkov je tak prirodzeným krokom a vzájomne prospešným vyústením. Navyše, tiež zvyšuje potenciál spraviť z hodových dožiniek novú nadregionálnu udalosť a turisticky vyhľadávané podujatie,“ uviedol Balko.      

Mestské hody v Nitre sa od 18. storočia konali počas augustovej púte k Matke Božej na Kalvárii ako poďakovanie za ukončenie moru v meste. Sviatok Nanebovzatia Panny Márie pripadá na 15. augusta. Augustová púť na Kalváriu je stále živá a pútnikmi z Nitry, ako aj širokého okolia hojne navštevovaná, chýba jej však napojenie na celomestské oslavy.      

Nitrianske dožinky priniesla výstava Agrokomplex a ich celoslovenskou oslavou sa mal vyzdvihovať význam Nitry ako centra slovenského poľnohospodárstva. Prvýkrát sa uskutočnili v roku 1965 a pravidelne sa konali takmer tridsať rokov. Dožinky však bývali vnímané ako politická oslava bývalého komunistického režimu, a tak po roku 1989 postupne zanikli.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Do konca roka by mali v Nitre pribudnúť nové úseky cyklotrás
V Nitre by do konca tohto roka mohlo pribudnúť niekoľko kilometrov nových cyklistických trás. Podľa projektovej dokumentácie dosiahnu náklady na ich výstavbu takmer štyri milióny eur.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
27.08.2018
Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP
Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania.
viac
27.05.2020
V Nitre je záujem o návrat detí do škôlok vyšší ako do základných škôl
Mesto Nitra je pripravené na spustenie výučby v materských školách a na prvom stupni základných škôl. Počas návštevy ministra školstva Branislava Gröhlinga na nitrianskych školách to potvrdil primátor Marek Hattas.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %