Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.03.2023 01:30

Neďaleko Košíc opäť pribudli zábrany pre migrujúce žaby


Ilustračná snímka.


Košickí lesníci spolu s dobrovoľníkmi aj túto jar prispievajú k ochrane migrujúcich žiab. Vo vybraných úsekoch ciest neďaleko Košíc už osadili zábrany. Uviedla to dobrovoľníčka a koordinátorka aktivity Ivana Fabianová. Zároveň vodičov žiada o ohľaduplnosť.


V tomto období sa žaby hromadne tiahnu zo svojich zimovísk na miesta rozmnožovania. Mestské lesy Košice na sociálnej sieti pripomínajú, že ich ochrana spočíva v prvom rade vo výstavbe zábran z plastovej fólie pri verejnej ceste, ktorá pretína migračnú trasu žiab. Ide o opatrenia najmä na ochranu ropuchy bradavičnatej na miestach priľahlých k vodným plochám akou je vodná nádrž Ružín, či menšie jazierka v Malej Lodine v okrese Košice-okolie, kde ropuchy kladú vajíčka do bývalej liahne pstruhov.

Fabianová potvrdila, že zábrany sú už osadené pri Ružínskej priehrade za obcou Košická Belá - na úrovni bývalého kempingu Zlatník a pri moste Košické Hámre, ako aj pred obcou Malá Lodina. Následne sa žaby sústredené pri zábranách zbierajú a prenášajú do vody. "Teraz sa ťah zastavil, keďže mrzne. Žabkám sme pomáhali s presunom asi týždeň," povedala s tým, že ich prenášajú aj z miest, kde zábrany nemôžu byť postavené. "Stoja tam naši dobrovoľníci a pomáhajú im dostať sa na druhú stranu cesty," vysvetlila. Pravidelný nočný zber je podľa jej slov náročný.

Na vodičov v tejto súvislosti apeluje, aby boli v okolí danej lokality obzvlášť obozretní a vyhli sa tak migrujúcim jedincom a neohrozovali zbierajúcich. Vo vybraných úsekoch by malo byť v najbližších dňoch osadené aj dočasné dopravné značenie s obmedzením najvyššej povolenej rýchlosti na 30 km/h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Na Železnej studienke opäť stavajú zábrany na záchranu žiab
Dobrovoľníci sa tento víkend už po 33. raz zapájajú do pomoci ropuchám pri ich jarnej migrácii na Železnej studienke v Bratislave, kde dochádza k najväčšiemu úhynu ropuchy obyčajnej. V sobotu sa tam stretlo asi 50 ľudí, viac než polovicu tvorili deti.
viac
14.03.2019
Žabky tiahnu, tvrdia ochranári z NAPANT a vodičov prosia o opatrnosť
Žabky tiahnu, tvrdia ochranári z Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) na sociálnej sieti. V tejto súvislosti prosia vodičov o zvýšenú opatrnosť a zníženú rýchlosť jazdy na úseku frekventovanej štátnej cesty I/59 pod obcou Staré Hory v Banskobystrickom okrese.
viac
02.04.2020
Ochranári v spolupráci so študentmi pomáhajú pri migrácii žiab
Osadením zábran na migračných trasách aj tento rok ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy pomáhajú obojživelníkom pri ich presúvaní sa zo zimovísk v lese na miesta rozmnožovania.
viac
12.03.2024
Ochranári vybudovali zábrany pre žaby a pomáhajú im s migráciou
Ochranári vybudovali v uplynulých dňoch pri vodnej nádrži Sigord pri Prešove migračné zábrany pre žaby. Apelujú na vodičov, aby boli ohľaduplní voči zvieratám i dobrovoľníkom, ktorí ich budú počas migrácie prenášať. Pre TASR to uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %