Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.08.2018 11:11

Na pretekoch sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi


Súťaž Furmanské preteky 2018 v lesoparku Sobranských kúpeľov pri Sobranciach 19. augusta 2018. Na snímke disciplína preteky s povozmi. FOTO TASR - Roman Hanc.


Na Furmanských pretekoch, ktoré sa v nedeľu uskutočnili v areáli niekdajších Sobraneckých kúpeľov, sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi. Súťažili v troch disciplínach, v jednej z nich si zmerali sily prvýkrát.


"Podujatie je veľmi atraktívne pre furmanov, pretože keď pracujú v lese, tak sa to nedá porovnať s tým, ako zabávajú divákov tu v Sobraneckých kúpeľoch. Je to aj pre nich taká oddychová činnosť," uviedla pre TASR za mesto Sobrance, ktoré je spoluorganizátorom podujatia, Marika Kasičová.       

Furmani súťažili so svojimi štvornohými pomocníkmi v troch disciplínach. "Prvá je slalom s nakladaním metrovice. Druhá súťažná disciplína je nová, vymyslel ju náš nový rozhodca Jozef Bratko," priblížila s tým, že sa v nej hodnotí poslušnosť koní. "Rozhodcovia zvolia furmana, ktorý najviac používa presné výrazy a tie koníky ho počúvajú," vysvetlila. Tretia disciplína je silová alebo tzv. kráľovská.       

Podľa jej ďalších slov prišli do areálu kúpeľov návštevníci z celého kraja, ale aj napr. z Popradu či Starej Ľubovne. Mali možnosť pozrieť si remeselné dielne, k dispozícii boli aj tvorivé workshopy. Pre deti bola pripravená lesná pedagogika. Diváci počas dňa rozhodovali tiež o najkrajšom páre koní.       

Do súťaže o najlepší furmanský guľáš sa zapojilo podľa Kasičovej osem družstiev. Mimosúťažne mali možnosť ochutnať špeciality zahraničných kuchárskych tímov z Poľska a Ukrajiny, pozrieť si mohli aj kuchársku šou v podaní Košického klubu kuchárov a cukrárov. "Ročník 2018 sa nesie v znamení krásneho slnečného počasia, čomu sa tešia návštevníci, organizátori a hlavne furmani, ktorí pri práci v daždi majú dosť sťažené podmienky," poznamenala.       

Furmanské preteky približujú návštevníkom krásu a výnimočnosť tohto remesla, ktoré bolo kedysi neodmysliteľnou súčasťou práce v lese a vôbec presunu ťažkých bremien. Ide už o ôsmy ročník podujatia. Druhý rok ho mesto usporadúva v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a organizáciou Košice Región Turizmus. Sú zároveň súčasťou TOP podujatí krajského programu Terra Incognita.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Furmanské preteky absolvuje v tomto roku 12 povozníkov
Furmanských pretekov, ktoré sa stali v Sobranciach už istou tradíciou, sa v tomto roku zúčastní zatiaľ najvyšší počet povozníkov. Bude ich 12 z celého Slovenska a divákom predvedú, ako sa pracuje s koňmi v lese. Preteky sa konajú v nedeľu 21. augusta.
viac
15.08.2017
Furmanské preteky opäť predstavia spoluprácu človeka s koňmi
Furmanské preteky, ktoré sú v Sobranciach už istou tradíciou, sa uskutočnia v nedeľu (20.8.) v lesoparku tamojších kúpeľov. V tomto roku pribudli do zoznamu TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.
viac
28.10.2019
Na areál pri Gombaseckej jaskyni sa pozriete z novej vyhliadkovej veže
V Košickom kraji pribudla ďalšia vyhliadková veža, ktorá ponúkne návštevníkom nový pohľad na areál pri Gombaseckej jaskyni.
viac
04.10.2022
KSK podporí v roku 2023 zážitkové podujatia sumou 250 000 eur
Organizátori podujatí rôzneho charakteru sa môžu uchádzať o podporu z dotačnej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %